Страх лозе пази! Гражданска защита започна да стяга бомбоубежищата във Враца, показа едно от тях /снимки/

Страх лозе пази! Гражданска защита започна да стяга бомбоубежищата във Враца, показа едно от тях /снимки/ Гражданска защита започна проверки на бомбоубежищата в област Враца, стана ясно по време на заседание на Областния съвет по сигурността по-рано днес.
Скривалищата на територията на региона са 32, като повечето от тях са в града под Околчица. Четири са в Мездра и едно в Роман. Всички те са под контрола на "Гражданска защита" и се проверяват всяка година. "Има и 672 помещения, които са приспособени за противорадиационни скривалища и са предназначени за укриване на населението при евентуална опасност", съобщи областният управител Стефан Красимиров.
Капацитетът на всяко от тях е от 100 до 200 човека, в зависимост от размерите му, като в противорадиационните могат да са едновременно 31 250 човека. Това прави между 15 и 20% от населението на областта.
Доброволните отряди на територията на областта са 6. Те са към общините Роман, Мездра, Борован, Хайредин, Оряхово и Мизия. Доброволците са добре обучени и могат да бъдат използвани при евентуално усложняване на обстановката.
„Важно е хората да бъдат спокойни и да знаят че няма опасност за тях и държавата се грижи за това“, категоричен е Стефан Красимиров.
Всички скривалища и противорадиационни укрития на територията на България са изградени само за временно укриване на застрашено население. Всяко едно е оборудвано в херметично отношение – вратите се затварят херметизирано, имат филтро-вентилационна уредба, която подава чист въздух от околната среда и служи за проветряване. В скривалищата има пейки, маси, санитарен възел и водоснабдяване. В по-големите има и включени генератори с възможност за електричество, както и помещение за оказване на медицинска помощ. Всяко скривалище трябва да има най-малко два изхода. 
Препоръчително е всеки човек да има приготвена раница за бедствия, която да съдържа лични документи, вода, консерви с храна, фенер, лекарства, свирка и устройство за получаване на адекватна информация за актуалната обстановка.
 
25.02.2022, 15:56 часа
6162 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha