Инспектори по труда погват работодатели, наемащи хора без договори

Инспектори по труда погват работодатели, наемащи хора без договори През тази година Инспекцията по труда ще засили усилията си за борба с недекларирания труд, каза директорът на службата във Враца Румен Младенов. Планирана е специална кампания за контрол на работодатели, при които през 2021 г. повече от веднъж е установено, че работят лица без трудови договори.
През изминалия месец във Враца инспекторите са установили само едно такова нарушение. 
През настоящата година бъде проведена инспекционна кампания в дейности със сезонна заетост, при която рискът от работа на черно е много висок - хотели, ресторанти и питейни заведения. Запазват се и специалните мерки в плана, гарантиращи масирани проверки целогодишно по отношение на законосъобразното наемане на работна ръка във всички икономически дейности, както и засилен контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“.
Данните от инспекционната дейност на агенцията за секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“, както и различни изследвания, показват, че работодателите в тях са по-склонни да използват недеклариран труд. В Строителството е висок и рискът по отношение осигуряването на здраве и безопасност при работа и от трудов травматизъм. През 2022 г. в сектор „Селско стопанство“, освен в растениевъдството, при контрола ще бъде акцентирано и върху условията на труд и законосъобразното наемане на работна сила и в животновъдството. ИА ГИТ напомня на земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, че могат да наемат законосъобразно работна сила чрез трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ е надграден софтуерът, чрез който образци на т. нар. еднодневни договори могат да се заявяват онлайн по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Помощник-инспектори, назначени по проекта, който е финансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, могат да предоставят на земеделските стопани информация и да демонстрират функционалностите на софтуера, които улесняват администрирането на договорите. 
10.03.2022, 10:48 часа
669 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha