Храни, които е добре да избягваме преди 10 часа, за да имаме добра фигура

Храни, които е добре да избягваме преди 10 часа, за да имаме добра фигура Науката и закуската често иман противоречиви отношения. От една страна, хранителната индустрия превърна закуската в най-важното хранене за деня, въпреки факта, че пропускането й няма наистина лоши и невъзвратими последици. От друга страна, качествената, обилна закуска може да подобри настроението и да предотврати депресията. Изглежда, че трикът се състои в това да знаем какво да ядем и какво да не ядем на закуска.
Кои храни е най-добре да избягваме да консумираме преди 10 часа сутринта, за да останем здрави и в добра форма?

1. Препечена филийка с масло
За разлика от това, което повечето хора мислят, закуската не трябва непременно да се състои от безмаслена храна. Уловката се крие в правилния вид на мазнините, които да консумирате сутрин. Животинското масло съдържа мазнини, които ви помагат да преработвате витамини, но съдържа и много наситени мазнини, които може да причинят увреждане на сърцето, както и увеличаване на теглото.
Вместо това намажете фъстъчено масло върху препечената си филийка. Фъстъците и извлеченото от тях масло ще ви помогнат да се чувствате по-малко гладни през деня, защото увеличават производството на пептид YY - хормон, който регулира глада.

2. Зърнени закуски
Зърнените закуски са класика, но макар и много практични, най-популярните видове за закуска съдържат огромно количество захар, която впоследствие може да се превърне в коремна мазнина.
Вместо това яжте домашна овесена каша без захар, която съдържа здравословно количество фибри. Намаляването на приема на захар сутрин може да ви помогне да избегнете усещането за умора.

3. Замразени палачинки и гофрети от магазините
Може да са практични в забързаните сутрини, но повечето замразени палачинки и гофрети съдържат рафинирани въглехидрати. Това не е задължително лошо, в зависимост от диетата ви, но рафинираните въглехидрати могат да ви накарат да се чувствате гладни през деня. Освен това съдържат малко или почти никакви фибри и много трансмазнини, които са вредни за здравето.
Вместо това направете ги сами от пълномаслено брашно. Може също просто да ги замените с някакъв пълнозърнеста филийка хляб.

4. Нискомаслено кисело мляко
Обезмасленото кисело мляко се превърна в широко достъпна алтернатива на пълноценната закуска. За съжаление, то често съдържа много захари за добавяне на аромат и малко протеини. Проучванията показват също, че високомасленото кисело мляко всъщност помага за отслабване. Консумацията на протеини сутрин може да ви помогне да се почувствате по-малко гладни през деня, а пълномаслените кисели млека са пълни с тях.

5. Плодов сок от магазина
Повечето плодови сокове съдържат точно толкова захар, колкото и безалкохолните напитки, което ги прави един от най-лошите възможности за закуска или консумация като цяло. Освен това не съдържат почти никакви фибри. За предпочитане е да започнете деня си с консумацията на плодове. Това е чудесен начин да активирате храносмилателната си система сутрин и да я подготвите за по-висок прием на калории при по-късните хранения.

6. Ябълки, чесън, круши, праскови
Ябълките, чесънът, крушите и прасковите съдържат ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, наричани накратко FODMAP. Това са въглехидрати, към които хората са чувствителни, тъй като са по-трудни за храносмилане от другите, което води до ферментация в стомаха и червата, оттам и до издуването на корема. Тези храни не трябва да се избягват, но в идеалния случай трябва да се ядат по-късно през деня, когато храносмилателната ви система е по-активна.
Яжте малки количества от тези продукти в комбинация със здравословно количество мазнини и протеини, за да ги усвоите по-добре.
14.03.2022, 11:51 часа
528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha