Кадрова криза във Видин: Медицински сестри работят на два и три договора в болницата

Кадрова криза във Видин: Медицински сестри работят на два и три договора в болницата Поради недостиг на медицински сестри в отделенията на видинската болница част от назначените на основен трудов договор медицински сестри работят и по втори такъв, каза директорът на МБАЛ „Св.Петка“ д-р Ивета Найденова.
Острата кадрова криза  в здравната ни система не е подминала видинската болница и недостигът на лекари, медицински персонал е постоянен. 
Проблемът с  недостига на медицински кадри не е от днес, а се задълбочава в последните десетина и повече години. Това на практика създава сериозен кадрови дефицит и се превръща в един от най-големите проблеми в здравеопазването, особено за общинските и областни болници в малките региони на страната, е категорична д-р Найденова.
Област Видин е една от 28-те области в България, разположена в най-северозападната и част, състои се от 11 общини и  МБАЛ „Св. Петка“ е единственото здравно заведение, което трябва да лекува населението в областта. Днес болницата е търговско дружество, като основен акционер е държавата в лицето на Министерство на здравеопазването с 91.3% от капитала и едва 8.7% са акциите на 11-те общини от областта. Тя трябва да обслужва население над 80 000 души, като основно то е над 55-годишна възраст, според последната статистика, и е със сериозни заболявания, характеризира състоянието на здравното обслужване във Видинско д-р Найденова.
Основно персоналът е на пенсионна възраст, млади лекари, медицински сестри и санитари рядко идват на работа във видинската болница. Предпочитани са големите болници или работа в чужбина. МБАЛ не може и да осигури високо заплащане, както и кариерно развитие. Затова и недостигът на кадри е осезаем и преди години последователно бяха закрити основни отделения, възстановяването на които изисква голям ресурс и кадри, каза още д-р Найденова.
Числеността на персонала в здравното заведение към края на миналата година е 410 човека. В структурно отношение заетите щатни длъжности са: висш медицински персонал - 82 броя или 20%, специалисти по здравни грижи - 180 броя или 43.9 на сто, санитари - 98 броя  или 23.9%, фармацевти - 1 или 0.24%. Висшият немедицински персонал е 12 човека (2.92%) и  друг персонал - 37 души или 9.02 на сто. Към настоящия момент състоянието на заетите длъжности за специалистите по здравни грижи в здравното заведение буди основателна тревога. 
За да функционира нормално видинската болница, в нея трябва да работят над 207 медицински лица, в момента в здравното заведение има незаети 29 работни места, което създава проблеми в работата. Преобладаващият брой кадри са на предпенсионна и пенсионна възраст, като 41 от тях работят по два трудови договора, а има и медицински кадри, които работят и на три договора – два трудови и един граждански.
Във видинската болница към днешна дата работят 139 медицински сестри, повечето от тях са на пенсионна възраст. Подробен анализ на състоянието на кадрите показва, че основно медицинският персонал е на възраст над 40 години, като работещите над 50 години са 119 човека от всички 187. Това поставя на изпитание нормалното функциониране на болницата. Само трима са специалистите от 20 до 30 години в МБАЛ. Най-голям е броят на специалистите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а седем специалисти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. Работещите пенсионери днес в болницата са 50, а в близките пет години пенсионна възраст ще навършат още 13 медицински лица, което ще създаде сериозни трудности. 
Статистиката показва, че близо 50-60 души от персонала ще се пенсионират, което налага вземането на спешни мерки за осигуряването на постъпление на млади кадри. Ако в момента постъпят на работа в болницата 29 млади специалисти, то ще е възможно пенсионирането на част от хората да стане поетапно и без сътресения, е категорична д-р Найденова. 
В тежката картина има и малко оптимизъм - след като здравното заведение вече получи акредитация за обучение на лекари - 13 специализанти и студенти по специалността „Здравни грижи" на Русенския университет, вероятно ще могат да се решат част от кадровите проблеми. През новата академична година ще бъдат приети първите 10 студенти от област Видин, които ще имат подписан договор за работа три години в болницата във Видин след завършването си. Те ще се обучават в Русенския университет, като ще им бъдат осигурени различни безплатни стимули по време на тригодишното следване, а последната година ще практикуват във видинската болница. Договореностите предвиждат подписване на тристранен договор между болницата, конкретния студент и университета. По силата на договора, освен че младите хора ще имат възможност за безплатно обучение, общежитие и стипендии, обучението им ще е обвързано последната година от следването с практика  и последваща работа за три години във видинската болница. Подписването на договори с кандидат-студенти, които желаят да се обучават по специалността "Здравни грижи", се очаква да стартира веднага и първите студенти да учат през новата академична година. 
Към днешна дата състоянието на областната болница е стабилизирано. Доказателство за това е, че е възстановена дейността на ключовите отделения по неврология и акушерство и гинекология. Работи се и за възстановяване на отделението по урология, като разговорите в тази връзка са на финал. 
22.03.2022, 10:45 часа
724 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha