Врачанският митрополит Григорий: На храмове и манастири още не са изплатени компенсации за скъпия ток

Врачанският митрополит Григорий: На храмове и манастири още не са изплатени компенсации за скъпия ток „Не сме получили никаква компенсация за скъпия ток нито в края на миналата година, нито до днес. Поискаха от нас да дадем в Дирекция по вероизповедания справка за консумацията на електрическата енергия за октомври–ноември през 2021 и 2020 година. Не беше прието и предложението на опозицията за преминаването ни към битовите потребители. Засега се справяме“, заяви за Doxologia Infonews Врачанският митрополит Григорий.
Той отслужи Божествена Литургия на Неделя Кръстопоклонна в „храма със светещия Кръст“, както е известна в града църквата "Свети Свети Константин и Елена" във Враца. В нея по традиция се извършва архиерейска евхаристия в III Неделя от Великия пост, на Кръстовден (14 септември) и на Светли Петък, когато се празнува  чудотворната Богородична икона „Живоприемен източник“. Вечерта от 21:00 ч. срещу празника всяка година в храма се освещава вода пред голямата ѝ икона вляво на олтара и на още две места в храма.
„Да, справвме се с пестене и ограничения, но е за сметка на стенописите, които се увреждат“, добави председателят на храмовото настоятелство Отец Георги Конов. От няколко години в църквата има поставени две камини, дърва има.
Между 250 и 350 лева е сметката във всеки от врачанските храмове за последния месец – двойно по-висока от миналогодишните, съобщиха от настоятелствата. Правителството се ангажира в края на миналата година да изплати компенсации в размер на 75% за вероизповедания, общини, детски градини и др. Крайният срок за изплащане, който е посочен в документа, е 31 март 2022.
Стартирала е дарителска кампания за набиране на средства за голям ремонт на покрива, купола на храма, вътрешността му и реставрация на стенописите в него, някои от които са сериозно засегнати от течове, влага и студ. Има поставена кутия за дарения. Засега това е единствената стъпка, която е предприета. „Имаме ктитори на храма, ще търсим всякакви варианти за финансиране“, добави отец Георги.
„Лично ще се ангажирам за осигуряване на пари за ремонта и благоукрасяването“, каза митрополит Григорий.
Храмът е типична градска църква с просторен двор. Обителта е наричана от местните „Св. Царей“, тъй като е посветена на император Свети Константин и неговата майка Света Елена. Построен е  между 1910 и 1915 по проект на добре известния архитект Пенчо Койчев. По негови проекти са изградени мавзолеят в Плевен, съдилища, ЖП гари и много други обществени сгради. При археологически разкопки са открити останки от храм, датиран от XVI век, за който липсват писмени сведения. Храмът Свети Константин и Света Елена е трикорабна куполна сграда, с подчертана напречна ос, две кули-камбанарии над притвора и странични входове от север и от юг. Олтарното пространство е с една централна абсида. Фасадното оформление е с неокласически елементи, а иконите са в типичен византийски стил със западно влияние.
Църквата беше ремонтирана преди повече от десетилетие със средства по проект „Красива България“, с участието на един от ктиторите – бизнесмена Ивайло Симеонов и много дарители.

Автор и снимки: Наташа Войкина
29.03.2022, 10:05 часа
626 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha