Ученици и учители от ППМГ „Академик Иван Ценов“-Враца посетиха Португалия /снимки/

Ученици и учители от ППМГ „Академик Иван Ценов“-Враца посетиха Португалия /снимки/ Ученици и учители от врачанската природо-математическа гимназия посетиха Португалия в рамките на мобилност по проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Заедно със свои връстници от Полша, Дания, Северна Македония и от португаллското училище домакин Escola Profissional do Minho, петимата ученици от ППМГ взеха участие в дейности, свързани с аудио-визуалните изкуства: драма, кино, радиотеатър. Акцентът на работата беше поставен върху детайлите, които превръщат един театрален проект в завършен продукт. Участниците в проекта продължиха работата си върху съвместно реализираната от учениците пиеса „Красавицата е звяр“ по мотиви от творчеството на Д. М. Ларсон. Към вече готовите и заснети фрагменти от пиесата бяха добавени трейлъри и постери, подготвени от отделните екипи, за да може крайният продукт да се доближи максимално до визията и усещането за професионално създаден холивудски филм.
Мобилността в Португалия беше съпътствана от богата културна програма, включваща запознаване с културните забележителности на градовете Брага, Виана до Кастелу и  Порто: музеи, катедрали, кораб болница. Специфичен и запомнящ се акцент в културната програма беше посещението в над 150-годишния театър в Брага, който е умалено, но също толкова блестящо копие на Миланската скала. Участниците в проекта получиха възможност да разгледат не само театралния салон, но също така сцената, работните помещения, напълно функционалната и действаща и днес бална зала и да се запознаят с детайли от работата на хората, занимаващи се професионално с театър.
Ръководителите на българската група Калина Николова и Ивайло Георгиев изразиха удовлетворението си от активността на своите ученици и гостоприемството на португалските организатори на мобилността. От своя страна учениците от врачанската природо-математическа гимназия с удоволствие възприеха междукултурните уроци от съвместните си занимания и общуването със свои връстници от страната-домакин, Северна Македония, Португалия и Дания.
Дейностите по проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!” на програмата Еразъм +, чийто основен организатор е ППМГ “Академик Иван Ценов“ продължават с мобилност в Северна Македония следващата седмица.
 
14.04.2022, 14:55 часа
519 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha