Видинският митрополит освети новооткрития паметник на славния пълководец Борис Дрангов в Лом /снимки/

Видинският митрополит освети новооткрития паметник на славния пълководец Борис Дрангов в Лом /снимки/ Паметник на славния пълководец от Балканската и Първата Световна война полк. Борис Дрангов тържествено бе открит в Дунавския парк в Лом.
Легендарният учител на българското войнство, автор на знаменитите думи, че България „изпитва належаща нужда от нравствени великани, а не от нравствени кастрати“, и че нацията „трябва да се води и въодушевява от възвишени характери“, служи като младши офицер и поручик в Ломския Втори конен полк от 1893 до 1903 г.
Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети мемориала и отслужи молебен в памет на воините, сражавали се и дали живота си за свободата и независимостта на България. Ученици от СУ „Димитър Маринов“ рецитираха стихове. Венци и цветя поднесоха Община Лом, кметство Василовци, деца, граждани и представители на патриотични организации. Мемориалът на полк. Дрангов, изработен от Красимир Сурулейски, бе вдигнат благодарение дарителството на известния онколог и родолюбец проф. Иван Гаврилов по повод 150 години от рождението на пълководеца. „Да се знае, да се помни, да възпитаваме децата си в дух на родолюбие и патриотизъм, за да я има България!“ – каза проф. Гаврилов, който заедно с със зам.-кмета на Община Лом Хилда Владимирова откри паметника на Борис Дрангов. Патриотичен концерт в НЧ „Постоянство 1856“ по повод 150 години от рождението на изнесоха оркестър „Шевица“, народният певец Володя Стоянов и фолклорните танцови състави „Северняче“ и „Дунав“. Интерес предизвика и пътуващото читалище „Бащино огнище“.
07.05.2022, 17:03 часа
777 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha