Пчелари от Селановци: Кошерите ни са празни, чудим се какво става

Пчелари от Селановци: Кошерите ни са празни, чудим се какво става Огромни загуби търпят пчеларите от оряховското село Селановци, научи BulNews.
Причината за това е т.нар. „Синдром на празния кошер“, при който пчелното семейство напуска кошера и не се връща. Заради проблема, голяма част от пчеларите преосмислят бизнеса си, защото почти никой не е застраховал своите кошери. 
Само тази зима в землището на село Селановци са загинали повече от 2 000 пчелни семейства. 
От 89 кошера, които смейството на Петя Русинова е имала, след зимата са останали само два. 
"Ситуацията е такава, просто тази година това, което е произведено, ще се произведе. Нашата къща е в колебание дали ще тръгнем отначало. Разочарованието е много голямо", споделя Петя.
"Засега причината за отлитането на пчелите не е известна", каза председателят на местното пчеларско сдружение Петьо Василев.
"Събирахме се, за да кажем кой и как е третирал дадени болести, но не можахме да стигнем до точен и определен регион. Миналата година това се случи в Плевенско, по-миналата - в Добрич. Не откриваме причината, а има такава", казва още той.
В сдружението участват 32-ма пчелари от община Оряхово. Според тях, унищожаването на пчелите до известна степен е предизвикано от едрите земеделци в района.
"С един от тях имаме дело днес, имаме доказано пръскане на леща по време на цъфтеж, тогава са загинали много пчелни семейства".
От 133 кошера, които Петьо Василев е имал през есента, днес са останали 12. 
09.05.2022, 16:58 часа
3580 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha