Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи

Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи, като заяви, че правителството осъзнава трудностите, произтичащи от повишаването на цената на живота, съобщава "Дейли сабах".
Ердоган обяви и серия мерки срещу нарастването на цените на недвижимите имоти на фона на затрудненията на хората да си купят жилище или да плащат наем.
Турската инфлация достигна почти 70% миналия месец на годишна база, което е най-високото равнище за последните 20 години.
След заседание на кабинета вчера Ердоган повтори решимостта на правителството да работи по разрешаването на проблема с нарастващите цени и да подобри покупателните способности на домакинствата с ниски доходи чрез мерки от юли.
"Наясно сме с понижаването на покупателната способност на нашите граждани с ниски доходи. Опитваме се да компенсираме спада с увеличенията на заплатите, които правим", каза той.
Ердоган обяви, че ще бъдат предложени по-изгодни жилищни кредити на гражданите, които обърнат в турски лири спестяванията си в чуждестранна валута или продадат златото си на централната банка, за да използват средствата за покупка на жилище на стойност до 2 милиона турски лири (около 130 хиляди долара).
Месечните лихви по кредитите ще бъдат от 0.89%, а падежът - до десет години, поясни той.
Според Ердоган тази мярка ще насърчи също така турската лира от колебанията на валутните курсове.
Наред с това жилищни кредити при лихва от 0.99% и десетгодишен падеж ще бъдат предоставяни и за покупка на първо жилище. 
Строителните компании пък ще могат да се възползват от заеми с тригодишен падеж за довършване на вече започнати проекти, стига да се ангажират в срок от една година да задържат непроменени продажните цени.
10.05.2022, 12:47 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha