Украйна спечели Евровизия 2022

Украйна спечели Евровизия 2022 66-oто издание на Евровизия започна с откъс от емблематичния хит на John Legend - Give Piece a Chance ("Дайте шанс на мира"). В надпреварата за песен на най-престижния конкурс на Стария континент взеха участие 25 страни. Със стъклена статуетка-микрофон като победител от Евровизия 2022 си тръгна Украйна с песента на Kalush Orchestra - Stefania. Те получиха общо 631 точки - 192 от вота на журито и рекордните 439 от зрителския вот.
​Минути след като стана ясен победителят, президентът на Украйна Володимир Зеленски написа във Facebook профила си "Куражът ни впечатлява света, музиката ни завладява Европа! Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия за трети път в историята си и вярвам - не за последно. Ще се погрижим един ден участниците и гостите на Евровизия да са домакини на украинския Мариупол - свободен, мирен, възстановен! Благодарим за победата оркестър Калуш и всички, които гласуваха за нас! Със сигурност не е далеч нашият печеливш акорд в битката с врага. Слава на Украйна!"
Победата, според гласовете на журито, трябваше да отиде при Великобритания (Sam Ryder - Space Man) , но гласовете на европейската публика промениха нещата.
15.05.2022, 13:30 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha