Арестуваха министър и кмет във Виетнам заради надути цени на тестове за ковид

Арестуваха министър и кмет във Виетнам заради надути цени на тестове за ковид Виетнамският здравен министър Нгуен Тхан Лонг и кметът на Ханой Чу Нгок Анх бяха арестувани в рамките на разследване за завишаване на цените на тестове за ковид, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Нгуен Тхан Лонг беше отстранен от министерския си пост, а Чу Нгок Анх, който по-рано беше министър на науката, бе свален от кметската си длъжност, съобщиха виетнамски медии. Разследването срещу тях е базирано на подозрения в злоупотреба с власт. И двамата са изключени от управляващата Виетнамска комунистическа партия.
По-рано разследващите органи констатираха, че министерството на здравеопазването и министерството на науката са допуснали корпорацията "Виет А Текнолоджи" да надуе цените за комплекти с тестове за ковид, които са били доставяни на болници и здравни центрове във Виетнам.
Във връзка със случая са задържани или разследвани близо 60 души, сред които министерски служители, здравни експерти и генерали от виетнамската армия.
Генералният директор на "Виет А" бе арестуван през декември. Твърди, че той е признал, че компанията е продавала един комплект с тест за ковид на цена от близо 20 долара - с 45 процента по-скъпо от първоначалната цена на комплекта.
08.06.2022, 12:50 часа
242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha