18 души загинаха при безредици в Узбекистан, 243 са ранени

18 души загинаха при безредици в Узбекистан, 243 са ранени В резултат на масовите безредици в Каракалпакстан са убити 18 души, а общо 243 души са ранени, съобщи Аброр Маматов от Главната прокуратура на Узбекистан.
"По време на бунтовете в Нукус на 1 и 2 юли загинаха 18 души, а общо 243 граждани, включително 38 служители на реда, бяха ранени", заяви Маматов в пряко предаване по телевизия "Узбекистан 24".
БГНЕС припомня, че на 3 юли президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписа указ за въвеждане на извънредно положение в автономната република Каракалпакстан за срок от един месец.
Според указа, за периода на извънредното положение в Каракалпакстан ще бъде засилена защитата на обществения ред и обектите от жизненоважно значение. Същевременно ще бъде ограничено движението на обществения транспорт и ще бъдат забранени всякакви публични прояви. Министерството на вътрешните работи, Националната гвардия, Службата за държавна сигурност и Министерството на извънредните ситуации отговарят за прилагането на ограниченията, предвидени в указа.Силите на Министерството на отбраната също участват в поддържането на реда по време на извънредното положение, се казва в указа.
Узбекистан бе разтърсен от протести заради планираната конституционна реформа в страната, която предвижда удължаване на президентския мандат от пет на седем години, което е в полза на настоящия авторитарен лидер Шавкат Мирзийоев.
В допълнение към премахването на правото на Каракалпакстан на референдум за самоопределение, в новия проект на конституция не се споменава символичният "суверенен" статут на републиката.
04.07.2022, 12:43 часа
492 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha