След поредица от скандали: Видинският музей има нов директор, вижте кой е той /снимка/

След поредица от скандали: Видинският музей има нов директор, вижте кой е той /снимка/ Регионалният исторически музей във Видин най-после има нов директор, научи агенция BulNews. Начело на институцията застава досегашният уредник - историкът Христина Кирилова. Тя е спечелила обявения за длъжността конкурс срещу своя колега - етнографът д-р Сашка Бизеранова.
И двете са представили концепция за дейността и развитието на РИМ – Видин за период от 5 години, след което са преминали и през събеседване. В крайна сметка везните се наклонили в полза на Кирилова. 
Вече месеци наред видинският музей е без директор. До тази ситуация се стигна след серия от скандали. След пенсионирането на дългогодишния директор на РИМ – Видин Фионера Филипова, временно длъжността пое експертката в музея Десислава Божидарова. В началото на миналата година бе обявен конкурс за избор на директор. И тогава, както и сега, се явиха двама кандидати – Десислава Божидарова и д-р Сашка Бизеранова. На първо място бе класирана Божидарова.
Малко след това в общественото пространство се появиха твърдения, че новата директорка на РИМ – Видин не притежава образованието, което се изисква за заемане на длъжността. Казусът стигна до Министерство на културата, от където откриха нередности в провеждането на конкурса.
На фона на всичко това избухна още по-голям скандал. В края на септември 2021 година от видинската полиция съобщиха, че двама мъже и една жена са задържани в хода на специализирана операция срещу наркопрестъпността в региона – оказа се, че арестуваната жена е именно Десислава Божидарова. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че в необитаем двор на частен адрес в село Делейна криминалисти открили канабисови насаждения, като на място установили 48-годишна жена – Божидарова, и 56-годишният й съпруг, който към онзи момент е служител в Гранична полиция. Така само няколко месеца след като Божидарова стана директор на РИМ – Видин, постът се оваканти.
До скоро длъжността временно изпълнява художникът Богдан Александров, който е уредник в Художествена галерия „Никола Петров“. След като станаха ясни окончателните резултати от обявения нов конкурс се очаква най-сетне да приключи сагата около ръководството на видинския регионален музей.
18.07.2022, 16:48 часа
1093 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha