Илинден е! Страхотни имена имат повод да почерпят

Илинден е! Страхотни имена имат повод да почерпят На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия.
Илия бил еврейски пророк и възвестявал волята на Бога пред царя и народа. Родил се през IX век преди Христос в град Тесви, област Галаад, на източния бряг на река Йордан, и живял по времето на цар Ахав. Царицата Йезавел се увличала в езическите вярвания и убедила Ахав да поставят в Самария идол на местното ханаанско божество Ваал. По примера на царското семейство народът започнал да принася жертви на идола, включително и човешки. А служителите на единия истински Бог били преследвани.
Пламенният Илия пророкувал 25 години, а накрая при река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. Благодатта му се предала на неговия ученик пророк Елисей.
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Според народните вярвания, ако на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
Денят е професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България. Съществува поверие, че морето взима най-много жертви днес.
Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка. 
20.07.2022, 09:46 часа
716 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha