Деца бяха на лагер в Лопушанския манастир /снимки/

Деца бяха на лагер в Лопушанския манастир /снимки/ И тази година Лопушанският манастир бе домакин на Православен лагер за деца. На 30-ти юли (събота) с тържество завърши последната трета смяна на детския лагер. Мотото тази година бе цитат от посланието на Св. ап. Павел до евреите: „Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр.13:8).
Програмата на лагерните смени включваше всекидневно участие на децата в богослужението. Много от тях помагаха на клира с четене на молитви от утринното и вечерно богослужение и пеене по време на Светата Литургия. В последната смяна, в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски", децата участваха в отслужване на Вечерня с петохлебие за празника на св. Пантелеймон и записаха имената на своите родители и близки за споменаване в молитвата.
Беседите бяха насочени към запознаване на децата с истините на вярата, живота в църквата, битието на светиите, както и за чудесата – за това, че с Божията помощ можем да се научим да уважаваме и обичаме с безкористна любов човека до нас, да не се скланяме към зло, а да надвиваме злото с добро, за благодатния огън, чудотворните икони. Накрая на смените бяха включени беседи за изповедта, чрез които да се подпомогне тяхното пристъпване към тайнството. В края на смените децата се изповядваха и приемаха Свето Причастие. 
В заниманията по ръчен труд в смените на момичетата, те се учеха как да шият и ушиваха чантички с кръстчета и апликации с цветя, заедно с Хелън Белиджър – преподавателка в православното енорийско училище „Св. Герман Аляскински“ в Бостън, САЩ. В смяната на момчетата се изработваха дървени къщички за птици.
На тържествата в края на смените децата представяха молитви, псалми и песнопения, които бяха научили през лагерната смяна: Отче наш, Символа на вярата, „Святий Боже“, „Богородице Дево“, тропарите на Св. Йоан Рилски, на светия Кръст, на Пресвета Богородица, 90 псалм, 120 псалм и други. В края на програмата децата представяха пиеса „Царството Божие“ по евангелски притчи.
Децата си обещаха, че следващата година, пак ще се срещнат на православния лагер, където преживяха заедно толкова хубави мигове...
 
04.08.2022, 16:53 часа
993 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha