Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.
"Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване", каза днес украинският президент по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.
"Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил", каза Зеленски.
"Трябва да защитим Европа от тази заплаха", допълни президентът.
"АЕЦ "Запорожие" е не само най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но също така третата най-голяма в света", каза той. "Отговорът на действията на Русия трябва да бъде всеобхватен", допълни той. Украйна се нуждае от максимално количество оръжие и боеприпаси, за да се защитава. Никой няма нужда от нови катастрофи", добави президентът.
Днешната дарителска конференция трябва да се фокусира върху дългосрочната подкрепа за въоръжаване, обучение на военни и подпомагане на Украйна за разминиране. На конференцията присъстват представители на 26 държави, сред които и България, включително няколко министри на отбраната.
Дания обяви при откриването на конференцията, че ще подпомогне Украйна с още 110 млн. евро (113,67 млн. долара) за оръжия, военно оборудване и обучение.
"След почти шест месеца война, разрушения и страдания украинците продължават да се бият героично", каза датската премиерка Мете Фредериксен.
"Страната обаче не може да води тази неравностойна война сама", добави премиерката. "Трябва всички да продължим и да засилваме подкрепата си за Украйна, с оръжия, обучение, разминиране, финансиране", допълни тя. Обръщайки се към Зеленски и украинския народ Фредериксен посочи: "Няма да ви изоставим".

11.08.2022, 15:57 часа
476 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha