Пожарникари "спасяваха" хора от обърнал се кораб в Дунав край Видин /снимки/

Пожарникари "спасяваха" хора от обърнал се кораб в Дунав край Видин /снимки/ Кораб се преобърна в река Дунав в района на видинското пристанище, а пожарникарите вадиха хората. За щастие, става въпрос не за реална ситуация, а за пожаро-тактическо учение, проведено вчера. То се осъществява със сили и средства на регионалната дирекция, сектор Специализирани оперативни дейности (СОД) при "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) в Монтана и Единната спасителна система (ЕСС) от област Видин.
В сценария имаше трима загинали, двама ранени и 15 човека, които били спасени. Те били в стабилно състояние, след преглед на място от медици, притекли се на помощ. Един от пътниците, паднал във водата, е спасен от екип на „Гранични полицейски кораби“ – Видин.
Сигналът за инцидента с малък кораб с туристи е постъпил от местен рибар чрез Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 в дежурните части на РДПБЗН - Видин, Областна дирекция на МВР - Видин и Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Видин. 
Учението бе проведено в две части в българския участък при 788-и км, където според сценария се бе преобърнал кораб, в резултат на появила се плитчина. В учебните спасителни операции участваха девет пожарникари с два противопожарни автомобила и две лодки, полиция и екипи на ЦСМП - Видин и Българския Червен кръст. Поради сложната обстановка на място действаше оперативният щаб на РДПБЗН – Видин, който координираше спасителните дейности.
Част от пожаро-тактическото учение бе и проверка на опасен товар без необходимите разрешителни документи, превозван от чуждестранно моторно превозно средство (МПС) - сандък със залепен стикер за радиационна опасност и надпис „Внимание! Радиация!“. След задължителна процедура и радиометрично обследване на МПС и товара, контрол и проверка на шофьора, опасният товар бе предаден на специализирана фирма за транспортиране и временно съхранение.
И двата инцидента в пожаро-тактическото учение бяха локализирани бързо и щетите сведени до минимум. Екипите от Единната спасителна система и на РДПБЗН - Видин, притекли се на място, показаха бърза, своевременна, компетентна и добре координирана дейност, каза директорът на РДПБЗН – Видин комисар Стилиян Пешев.
21.09.2022, 09:53 часа
3033 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha