Регионалната библиотека представя четвъртото издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”

Регионалната библиотека представя четвъртото издание на литературния фестивал „Враца – книжен град” Популярни български писатели гостуват на четвърто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”, съобщиха от ръководството.
Събитието ще се проведе в дните от 29 септември до 1 октомври.
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена. Официалното откриване на фестивала ще бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП. 
Шоуто започва в 18.30 часа. Веднага след това от 19 часа гостите на „Враца – книжен град” ще се срещнат с писателя Алек Попов. Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“. Срещата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека.
На 30 септември от 10 часа, пред сградата на бибиотеката отваря Творителница „О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище.
За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник „Детска академия за добри обноски” Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление. Поради големия интерес към работилниците, Басарова ще направи две срещи, с начален час 11 и 12 часа и ще се проведат в отдел Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”.
Вечерта е запазена за една от най-обичаните млади писателки Регионалната библиотека представя четвърто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”
Виктория Бешлийска, която ще представи романа си „Глина”.
Съботата е денят, който е наситен с най-много събития, а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар. Участие ще вземат 7 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия. В изложението ще се включат „Захарий Стоянов”, „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей”, „Туй-Онуй”, „Фют” и книжарница с мисия „Извор” от Челопек - първото българско село на книгата. Специално за книжния базар, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра, която завършва в 17 часа тази вечер /28 септември/. Участниците ще бъдат изтеглени чрез жребий, а имената им ще станат ясни по време на официалното откриване. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лева. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 часа.
В събота за малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници. От 10 до 12 часа. ще се проведе ателие „Глаголица” - изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.
Специалната изненада към всички малки приятели на книгите ще бъде макиаж. Доброволци от ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца ще рисуват и преобразят децата в приказни герои. Началният час на ателието е 10 ч. и ще продължи до 13 часа.
От 16 до 18 часа пък младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп „Комиксите оживяват”.
Сдружение „Книгини” ще се включи с работилница. От 10 до 12 часа ще отвори Социално предприятие Творилница „Добрини” от Челопек с работилница по рециклиране на хартия.
В 11 часа специално за представянето на втората си книга в града ще пристигне създателката на поредицата за Дракончето Ринти - Доника Ризова. Тя ще разкрие новите приключения на огнения приятел на Грег в „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ .
Вечерта на 1 октомври пък ще се пренесем в лиричния свят на поезията със стиховете на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Срещата с двамата творци започва от 18 часа в читалнята на библиотеката.
В рамките на фестивала ще бъде подредена и изложба на карикатуриста Ивайло Никодимов „Сладко от киселици”.
Планирано е излъчване на живо през фейсбук страницата на Регионална библиотека /facebook.com/libvratsa/ за всички, които имат желание да присъстват на срещите, макар и виртуално.
Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.






 
29.09.2022, 09:31 часа
352 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha