Кметовете на Враца и Мездра откриха инсталация за преработване на зелени отпадъци край Косталево /снимки/

Кметовете на Враца и Мездра откриха инсталация за преработване на зелени отпадъци край Косталево /снимки/ Инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе официално открита край Костелево. Тя е направена благодарение на съвместно реализиран проект между общините Враца и Мездра и е на стойност близо 6 млн.лв.
Капацитетът на инсталацията позволява обработването на до 8000т/год. зелена маса и биоразградими отпадъци, които ще се събират от домакинствата. Закупени са близо 600 контейнера, които ще се поставят в двата града и прилежащите им села. В тях гражданите ще могат да изхвърлят зелените си и биоразградими отпадъци. Извозването ще се осъществява с четири нови сметоизвозващи машини. Откритите работни места за обслужване на съоръжението ще са около 20.
Лентата на новата придобивка прерязаха кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов.
„С реализирането на този проект сбъднахме една наша екологична мечта. Целта ни е да намалим обема на боклука, а изхвърлените в новите кафяви контейнери храни, клони и храсти да се преработват и връщат под формата на биотор за нуждите на нашите съграждани. С разделното събиране би могло да намалим и данъците“, каза Калин Каменов.
„Сега ни предстои трудното-работата с хората! Трябва да се научат да събират и изхвърлят боклука разделно, като чрез получения торов продукт дори ще възродим частното земеделие“, заяви Иван Аспарухов.
Водосвет за успех на проекта отслужи врачанският митрополит Григорий.
Събитието уважиха заместник-кметът на Враца Цветан Стоичков, управителят на „Екопроект“ Мирослав Комитски, общинският съветник Мирон Драганов и други.
29.09.2022, 10:16 часа
1507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha