„Галъп”: 3.6% e избирателната активност към 9 часа

„Галъп”: 3.6% e избирателната активност към 9 часа Към 9.00 ч. сутринта избирателната активност на предсрочните парламентарни избори у нас е 3.6%, обяви социологът Светлин Тачев от агенция „Галъп”. По данни на ЦИК от предишните избори, тогава цифрата е била около 4%.
"Може би можем да кажем, че по един и същи начин тръгва изборният ден. Което ни дава надежда, че избирателната активност през целия изборен ден ще се повишава, като се надявам да не е по-ниска, а да е поне колкото на последните парламентарни избори", коментира той.
Тачев посочи, че по принцип избирателната активност се влияе от различни фактори, като на предишните избори те са били различни. Но днес обаче основният фактор, по негово мнение, е умората в хората.
"Дали те имат сили след толкова поредни избори отново да излязат и да гласуват? Това е много важно, защото това е смисълът на демокрацията. Гласуването е това, което ни дава като граждани на една домакритична система, да отидем и да упражним правото си на вот. Със сигурност има умора, но това е нашата възможност да влияем в политическата система", коментира социологът. 
Това са първите данни от агенция "Галъп" за активността в страната за днешния изборен ден. Той продължава до 20 ч. 
02.10.2022, 10:22 часа
326 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha