Дронове камикадзета удариха жилищни сгради в Киев

Дронове камикадзета удариха жилищни сгради в Киев Киев отново бе ударен от руски дронове точно една седмица след масираните ракетни удари на руските сили срещу украинската столица, съобщи Франс прес.
 Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.
 Киев бе ударен тази сутрин от дронове камикадзе, съобщи началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак в "Телеграм“, предаде Ройтерс.
Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.
 Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.
 Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП.
 Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове "за момента“ не са необходими.
Европейският съюз засилва военната си подкрепа за Украйна, като се очаква да започне днес мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на ЕС и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия, съобщи Франс прес.
Това е голяма стъпка и първа подобна за ЕС, отбелязва европейски служител, според когото "Никога не сме изпълнявали мисия от такъв мащаб".
Очаква се външните министри на 27-те страни членки да одобрят тези две решения на среща в Люксембург днес и мисията да започне незабавно да функционира, добавя дипломатически източник, цитиран от АФП.
В момента в различни държави от ЕС, особено Германия и Франция, се провеждат курсове за обучение на украински войници, които се обучават да използват оръжия, ракетни установки и системи за противовъздушна отбрана, доставени от Европа.
Франция съобщи в събота, че ще обучи "до 2000 украински войници" на своя територия.
Общо целта е да се осигури "базово обучение" на 12 000 украински войници и "специализирано обучение" на 2800 други, според европейски източник.


    
17.10.2022, 08:53 часа
322 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha