В САЩ направиха смъртоносен за мишки коронавирус, американските власти разследват

В САЩ направиха смъртоносен за мишки коронавирус, американските власти разследват Американските здравни власти започнаха разследване на учени от Бостънския университет, защото са създали изкуствен вариант на вируса SARS-CoV-2 в лабораторни условия за свое проучване, съобщава Financial Times.
Изследването беше публикувано като чернова и още не е рецензирано от независим научен екип, а от написаното в него става ясно, че учените са искали да изследват влиянието на един от четирите протеина, от които се съставен вируса - т.нар. S-протеин (шипов протеин). Случилото се предизвика скандал, тъй като с генномодифицирания вариант учените "са постигнали" 80% смъртност при опитните мишки, използвани в проучването. Но от Бостънския университет оспорват, че "оригиналният" SARS-CoV-2 е убил повече мишки. По същество учените създават рекомбинантен вариант на SARS-CoV-2 (смесват елементи на два вируса), като са "прикачили" към т.нар. ухански вариант S-протеина на Омикрон. Именно с помощта S-протеина вирусът заразява хората. Резултатът е опустошителен като смъртност (и според изследването не S-протеина с мутациите му в генетичната линия Омикрон е основна причина за това), но учените казват, че не са проучвали дали създадения от тях вирус ще се разпространява така, както Омикрон.
Американските здравни власти вече съобщиха, че не са осъществявали надзор над проучването, макар че част от финансирането е с държавни пари. А причината да няма надзор е, че държавното финансиране не било директно - само за оборудване. От Бостънския университет уточниха, че изследването е одобрено от комисия по биобезопасност, а Бостънската здравна комисия също дала зелена светлина.
23.10.2022, 16:33 часа
553 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha