Добавиха нов страничен ефект на ваксините срещу COVID-19

Добавиха нов страничен ефект на ваксините срещу COVID-19 Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да се добави силно менструално кървене към списъка със странични ефекти на mRNA ваксините COVID-19, произведени от Moderna, както и от Pfizer и нейния партньор BioNTech, предаде Ройтерс.
Съобщения за тежка менструация - кървене, характеризиращо се с увеличен обем и/или продължителност, което пречи на качеството на живот - са наблюдавани по време на клинични изпитвания, от случаи в реалния свят и в медицинската литература, заявиха от ЕМА.
Случаите - които в повечето случаи са били несериозни и с временен характер - са докладвани след първата, втората и бустерната доза на Comirnaty на Pfizer-BioNTech и Spikevax на Moderna.
Регулаторният орган вече е стигнал до заключението, че съществува поне "разумна възможност" силното менструално кървене да е причинно свързано с тези ваксини.
Говорител на Moderna заяви, че компанията е запозната с доклади, свързващи нейната ваксина с дисменорея, или болка, свързана с менструацията.
Компаниите Pfizer и BioNTech не са били открити веднага за коментар.
ЕМА също така заяви, че няма доказателства, които да предполагат, че менструалните нарушения, изпитвани от някои хора, имат някакво въздействие върху възпроизводството и плодовитостта.
29.10.2022, 11:33 часа
485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha