Путин иска разследване за атака срещу руски кораби преди да възобнови износа на зърно

Путин иска разследване за атака срещу руски кораби преди да възобнови износа на зърно Руският президент Владимир Путин е поискал "реални гаранции" от Киев, че "не използва хуманитарния коридор за военни цели".
Това стана ясно от телефонен разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във вторник, цитиран в изявление на Кремъл.
Русия съобщи, че се оттегля от сделката на 29 октомври, като обвини Украйна в злоупотреба с хуманитарния транспортен коридор, създаден съгласно сделката, за атака срещу руски кораби в Крим. Киев отхвърли това като "фалшив претекст" за Москва да се оттегли от сделката.
Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, е от ключово значение за облекчаване на глобалната продоволствена криза и осигуряване на храна в бедните страни в Азия и Африка.
Путин също така е казал, че възобновяване на сделката може да се осъществи само след като той получи тези гаранции и след "задълбочено разследване" на предполагаема атака срещу руски кораби в кримското военноморско пристанище Севастопол от дронове.
02.11.2022, 10:47 часа
444 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha