В Монтана отбелязват 131-та годишнина от обявяването на градския статут

В Монтана отбелязват 131-та годишнина от обявяването на градския статут С различни културни прояви днес в Монтана ще бъде отбелязана 131-та годишнина от повторното обявяване на градския статут на селището, съобщиха от месната община.
В Регионалния исторически музей ще бъде представен сборникът "Българският Северозапад - минало и съвременност". Той съдържа научни доклади от едноименна конференция с научен ръководител проф. Александър Костов от БАН.
В 17,30 часа на централния площад „Жеравица“ ще бъдат запалени светлините на коледната елха. Водещ ще бъде актьорът Симеон Тодоров от Общинския куклен театър „Патилан“. За пръв път пред публика ще прозвучи новата песен на Нели Рангелова и вокално студио „Детски смях“ към ЦПЛР-ОДК „Ние, врабчетата“ – „Коледа“. В програмата ще участват с тематични танци три формации – „Dance Machine Crew“, „Gracia Dance“ и „Финес“. Кулминация на концерта ще бъде огнено и светлинно шоу на група „Палячи“. 
В 18,30 часа на сцената на обновеното читалище „Разум“ в Монтана започва концерт, в който ще участват Орлин Горанов,  Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова и оркестърът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново с диригент Георги Патриков. На концерта ще прозвучат популярни арии от мюзикъли и рок-опери, както и творби на български композитори.
Монтана е обявен повторно за град на 2 декември 1891 година от княз Фердинанд, който тогава преименува село Голяма Кутловица в град Фердинанд. По времето на социализма градът е наречен Михайловград, а днес носи древното си римско име Монтана, с което е известен от 160 година след Христа и според историческите източници тогава е бил предна крепост на римската империя с около 25 000 души население, голяма част от които войници.
02.12.2022, 12:08 часа
550 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha