Лененото семе - суперхрана за мозъка и сърцето

Лененото семе - суперхрана за мозъка и сърцето Омега-3, фибри и антиоксиданти пазят от диабет, деменция и рак.
Лененото семе и лененото масло са незаменими продукти за съхраняване на мозъка, потвърди изследване на учени от Медицинското училище на Харвард.
Експериментът е доказал огромни ползи от тази лечебна субстанция, която намалява загубата на мозъчна маса, подобрява двигателната активност и пространствената памет.
Семето на растението Linum usitatissimum е най-добрият хранителен източник за набавяне на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, които подобряват работата на мозъка и го предпазват от развитие на невродегенеративни заболявания.
Специалистите съветват лененото масло да присъства редовно в храната и да се вземат една до една и половина супени лъжици, за да се покрие дневната норма на омега-3.
Това древно растение е прочуто със свойството си да регулира нивата на холестерол в кръвта – ключов фактор за развитие на склероза.
Проучвания показват, че 4 супени лъжици смляно ленено семе дневно намалява нивата на лошия холестерол LDL с 15 процента.
Лененото семе и масло подпомагат здравословното функциониране на артериите и предотвратяват кардиологични проблеми, включително инфаркт и инсулт.
Те държат съсирването на кръвта в нормални граници и предпазват от образуване на тромби. Способстват и за намаляване на кръвното налягане.
Този суперпродукт работи против възпаленията в организма, които са в основата на много други болести.
Семената от лен са показали способност да стабилизират нивата на кръвната захар и да действат срещу инсулинова резистентност. Това се дължи на разтворимите фибри, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта. Особена е ползата за хора с диабет тип 2. Лечението обаче трябва да се провежда само със семената, тъй като в маслото няма фибри.
 Продуктите на основата на ленено семе действат отлично на храносмилането. Заредени с изобилие от разтворими фибри, те подобряват усвояването на хранителните вещества. Слабителните им свойства допълнително улесняват храносмилателния процес.
С тях стомахът се чувства пълен за по-дълго време. Това залъгва глада и улеснява поддържането на здравословно тегло.
Лененото семе е богато на фитоестрогените лигнани - растителни съединения, на които се приписват мощни свойства за борба с рака. А ленът съдържа стотици пъти повече лигнани от другите растителни храни. Високото съдържание на антиоксиданти предотвратява превръщането на здрави клетки в ракови. Според някои проучвания приемът му снижава риска от карцином на гърдата, особено при жени в менопауза. Изследва се и способността на семето чрез противовъзпалителните си свойства да помага срещу развитието на рак на дебелото черво, кръвта, кожата и белия дроб.
Рекордното количество омега-3 в лененото масло допринася за укрепване на косата и намаляване на косопада.
Продуктът е отличен за здравето на кожата. Прилаган външно, той я хидратира и изглажда, пази порите от замърсяване. Укрепва и ноктите.
17.12.2022, 14:03 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha