Врачански педиатър бие тревога: В аптеките липсват базови лекарства

Врачански педиатър бие тревога: В аптеките липсват базови лекарства Базови медикаменти липсват в аптечната мрежа във Враца, научи агенция BulNews. За това алармира известният педиатър в детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Бисер Тодоров. 
Въпреки усилията на здравното министерство, което обеща, че софтуер ще следи за наличностите на лекарства у нас, проблеми все още има. По думите на детския лекар, в аптеките в града има дефицит на някои антибиотици. 
„Изписвам лекарства, след което родителите ми звънят и ми казват, че ги няма. Влязох в една случайна аптека, за да попитам какво става, но ми казаха, че лекарствата са изчерпани“, разказа педиатърът пред Нова. 
Същевременно детското отделение на врачанската болница е пълно. От 20-те легла е останало само едно свободно, следователно ако има необходимост повече хора да бъдат хоспитализирани, ще се наложи те да бъдат пренасочени към друго населено място. 
Заради липсата на базовите лекарства се налага лекарите да се връщат към терапевтични схеми отпреди 20 години, което е изключително неприятно, коментира още д-р Тодоров.
"Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват“, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него проблемът с липсата на лекарства е по-скоро логистичен, тъй като доставчиците не са работили през почивните дни по празниците, както и предизвикан от увеличеното потребление. 
03.01.2023, 14:58 часа
3702 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha