Разселиха 30 елени лопатари във Врачанския Балкан /снимки/

Разселиха 30 елени лопатари във Врачанския Балкан /снимки/ На 10 януари в специализирано съоръжение за доотглеждане и разселване на елени лопатари „Мътница“ бяха настанени 30 елена. Съоръжението е изградено на територията на Защитена зона „Врачански Балкан“. Предназначението му е за осигуряване естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в природата на елени лопатари. Чрез специализирано оборудване ще се осъществява наблюдение за събиране на информация, обобщаване и анализ относно динамиката на популацията от елен лопатар и състоянието на черния лешояд.
Съоръжението и елените са осигурени по проект „Подобряване природозащитното състояние на черния лешояд (Aegypius monachus), чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида”, с бенефициент Национално –ловно рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.
Съоръженията за доотглеждане, адаптация и разселване на елени лопатари са оборудвани с хранилки, солища, сеновал, организирана е доставка на фуражи за подхранване – царевица, овес, люцерново сено, сол.
Отделно от това Националното ловно-рибарско сдружение е сключило договори с изпълнители, които да осъществяват санитарни и ветеринарни грижи за елените, поддръжка на съоръженията и охраната.
Доставените от Полша лопатари бяха посрещнати във Враца от експерта на НЛРС–СЛРБ и координатор на проекта Хари Иргев, както и от председателя на ловно-рибарското сдружение във Враца Николай Ненчев, ловци от дружината в с. Главаци, в чийто ловностопански район се намира съоръжението.
На изключително тежките метеорологични условия в този януарски ден отговори отличната организация на Врачанското сдружение, което осигури багер, трактор и високопроходими джипове, с чиято помощ 30 лопатара намериха благополучно новия си дом.
Всички животни притежават необходимите ветеринарно-медицински документи и специални сертификати и са маркирани с капсулирани чипове.

 
12.01.2023, 09:35 часа
1638 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha