Сийка Милева: Свидетели сме на петкратно увеличение на мигрантския натиск за 2022 г.

Сийка Милева: Свидетели сме на петкратно увеличение на мигрантския натиск за 2022 г. Дългото затъмнение между институционалните отношения между МВР и прокуратурата, което беше въз основа на политическите атаки срещу съдебната властта, даде горчиви плодове. В борбата срещу нелегалната миграция в опазването на границата загинаха четирима полицаи. Свидетели сме как вече правоохранителните органи започнаха да говорят на един език, започна добро взаимодействие и по този начин се надяваме да пресечем този род престъпност, която засяга доста страни и граждани. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Свидетели сме на рязко увеличение на мигрантския натиск за миналата година - има петкратно увеличение на незаконната миграция на българо-турската граница спрямо 2021 г. Увеличението стига нива, каквито не сме виждали от 2013 г., отбеляза още говорителят на главния прокурор.
"По разпореждане на главния прокурор и под ръководството на прокуратуратите в страната, днес служители на ГДБОП, служители на ДАНС, СДВР, жандармерията, извършват претърсвания на лица, за които има данни, че са свързани с каналджийство и трафик на мигранти", изтъкна още тя.
Нелегалните мигранти са предимно от Афганистан и Сирия, напоследък все по-често се забелязват и марокански граждани.
Над 1000 досъдебни производства са образувани през миналата година, а над 500 са обвинителните актове. 590 са каналджиите, които са осъдени, отчете още Сийка Милева.
По отношение на акция "Хавала", която се провежда в цялата страна във връзка с пресичането на нелегалната миграция и каналджийството в страната, говорителят на главния прокурор посочи, че данните се обобщават и утре ще има яснота колко са задържаните.
16.01.2023, 15:09 часа
400 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha