Прокуратурата: Мигранти плащали по 3000 евро на трафиканти у нас, имало и VIP услуги

Прокуратурата: Мигранти плащали по 3000 евро на трафиканти у нас, имало и VIP услуги

Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас. От неделя държавното обвинение и МВР започнаха акция „Хавала”. Само през вчерашния ден задържаните са шестима, а обвинения са повдигнати на още 92-ма души. За всеки един от тях ще се решава поотделно дали да бъде задържан, или не. Всички обвинени били по високите етажи на пирамидата, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 
„На територията на цялата страна служители на ГДБОП, под надзора на градска прокуратура, неутрализираха дейността на поредната организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Бяха задържани шест лица - един иракчанин, един ливанец и четирима българи”, каза на брифинг зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов.
„Тази акция беше насочена към организаторите от българска страна, които се занимават с нелегална миграция”, обясни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя допълни, че във всяка една от държавите от така наречения "Балкански маршрут" - Турция, Сърбия и България, има по един основен организатор на трафика. Той изгражда много стройна мрежа от хора, които спомагат за престъпната дейност. Под основния организатор в пирамидата се намира т. нар. организатор на трафика. Той, от своя страна, поддържа връзка с отговорник за набиране на шофьори и с друг, отговорен за намиране на места за временно настаняване на мигрантите.
Организаторите са превеждали мигрантите с камиони, автобуси и кемпери.
„След като престоят определен период от време на територията на българската държава, те биват водени до точка на българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник от българска страна се свързва с основния организатор от сръбска страна”, обобщи Милева. Там става и предаването на нелегалните мигранти. Основният организатор от турска страна трябвало да потвърди, че бежанците се намират на българо-сръбската граница, за да бъде осъществено плащането", уточни говорителят на главния прокурор.
Тарифата, която се плаща за прекарването на един мигрант, била между 2 и 3 хиляди евро. За VIP услуги на по-малки групи от по 5-6 души се заплащало по 10 хиляди на човек. Почти винаги се използвали пилотни коли, разкри Сийка Милева. Тя призова за по-бърза промяна от страна на законодателната власт в санкциите за подобни престъпления, защото към момента повечето от присъдите били условни.
От МВР увериха, че са започнали война с нелегалния трафик у нас. В хода на акция „Хавала” са проверени 7019 лица, 4202 превозни средства и 624 адреса. Вътрешното ни ведомство ежедневно обменяло информация с турските си колеги и европейските им партньори по повод каналджийството. Директорът на ГД „Национална полиция” Атанас Илков нарече операцията „изключително мащабна”.
ГД „Гранична полиция” е установила случаи на линейки с включени звукова и светлинна сигнализация, в която обаче вместо пациенти, са били превозвани нелегални мигранти.

17.01.2023, 16:27 часа
424 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha