Регионалният исторически музей във Враца отчита скок на посещаемостта

Регионалният исторически музей във Враца отчита скок на посещаемостта Повишаване на посещаемостта след края на пандемията отчитат от Регионалния исторически музей във Враца. Директорът Георги Ганецовски коментира, че в сравнение с първото тримесечие на 2022 година през второто е отчетено три пъти повишаване на посещенията в музея и съответно приходите му.
Георги Ганецовски представи отчета за изминалата година. По думите му като цяло интересът към РИМ-Враца достига нивата от 2019 година. Сериозен е ръстът в собствените приходи в резултат на продажба на билети, беседи, наеми и дейността на музейния бутик. Данните от финансовата справка показват увеличение на приходите с 13,21% спрямо изминалата финансова 2021 г.
Внимание заслужава културно-масовата дейност като важен акцент в дейността на музея, тъй като обхваща различни публики, от всички възрастови категории, обясни още Ганецовски. „Имаме много активна дейност. Вече се отваряме и към най-малките от детските градини. Своеобразен рекорд постигнаха и етнографите с целия годишен цикъл в българската обредна система, от който  всичко беше реализирано под формата на работилници“. 
Ганецовски открои и свършеното по време на спасителните археологически проучвания на два обекта, разкрити при изграждането на пътя Мездра-Ботевград, край селата Дърманци и Люти дол.
Край село Дърманци дейностите все още не са приключени наполовина, работата там ще продължи и през пролетта. На този етап са открити 22 обредни ями от тракийския период, ранно-желязната епоха (V-VI век преди Хр.) По думите на Ганецовски от намерения подемен материал могат да се правят изводи какви жертви са били принасяни от местното население. Открити са керамични съдове, части от конски муниции, фрагменти от инструменти. Друг интересен извод е, че на база намереното тук и при разкопките на „Калето“ край Мездра - край Дърманци е живеело по-бедно население, допълни още директорът на РИМ-Враца. 
По време на другото спасително археологическо проучване-  в землището на село Люти дол, е локализиран некропол от Късното средновековие – края на 17-и в. началото на 18-и в., обясни за БТА ръководителят на проучването Александра Петрова.  Намерени са монети и на султан Мустафа II, както и материали от праисторията – преходният период между халколита и бронзовата епоха, четвърто хилядолетие преди Хр., но те не са си на мястото, а са се свлекли в резултат на естествените ерозионни процеси. 
В района на селото това е втори археологически обект, който е локализиран. През 2021 г. е разкрит римски некропол с кремация, II-IV век. От този некропол, през изминалата отчетна година,  в РИМ Враца е направена реконструкция на гроб с кремация, с автентичните материали и материали, които са претърпели реставрация. „Говорим за монети на император Каракала, фибула, съдове от керамика и една запазена цяла чаша от римско стъкло“, разказа още археологът Александра Петрова. Реконструкцията се намира в зала „Археология“ на РИМ-Враца./ БТА 
26.01.2023, 14:41 часа
335 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha