Кметът на Враца Калин Каменов отчете свършеното през 2022 година

Кметът на Враца Калин Каменов отчете свършеното през 2022 година Общинските съветници одобриха с мнозинство годишния отчет на кмета на Враца Калин Каменов за 2022 година. Предизвикателствата са били инфлацията, липсата на подкрепа от държавата и блокирани европейски програми. Разполагаемият бюджет за миналата година е почти 95 млн. лева. Във Враца са инвестирани 2 милиона за ремонт на улици, а близо 400 000 лв. са отишли за обновяването на сгради в населените места.
„2022 г. беше годината на кв. "Бистрец". Бетонирани са 8 улици, а с нова асфалтова настилка са 3 пътни отсечки, сред които и главната – "Гаврил Бистричанин“. В квартала през настоящата година бе изградена и детска площадка и официално бе открит новоизграденият параклис“, съобщи по време на редовното заседание на местните сенатори Калин Каменов.
По отношение на градската среда са ремонтирани алеите към стадиона във Враца. Осигурени са 1 млн. и 300 000 лв. за нов парк в ж.к. "Сениче“.
Работено е и по отношение на инвестициите. Водещ приоритет в Управленската програма е образованието. Подготвени са проектите за обновяване на образователни институции във Враца за над 9 млн. лв. Предвижда се основен ремонт, внедряване на мерки за енергийна ефективност и създаване на адекватна среда за обучение в сградите на училищата "Иванчо Младенов“ и "Васил Левски“, както и на детска градина "Единство Творчество Красота“.
Предложенията, подготвени от местната администрация, ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост. Успоредно с това, от началото на учебната година, със собствени бюджетни средства, е извършен ремонт на здравните кабинети в НУ "Иванчо Младенов“ и СУ "Св. Климент Охридски“. Предстои да бъдат обновени кабинетите в СУ "Отец Паисий“, както и в детските градини "Брезичка“, "Радост“ и "Звънче“. Успоредно със строително-ремонтните дейности бе закупено и ново обзавеждане за здравните кабинети в шест детски градини и пет училища.
През 2022 година бе учредена и втората по големина Монтесори общност в страната. Враца е първият град в Северна България с най-голям брой обучени специалисти по иновативния метод. В края на годината Община Враца изпълнява 23 проекти на стойност 61 584 326 лева, като най-големият е проектът за "Модернизиране на градския транспорт в община Враца“ на стойност 32 млн. лева.
През 2022 година бе открита Компостиращата инсталация. Реализираният проект е голяма крачка към намаляване на отпадъците.  В рамките на отчетната година стартира изпълнението на строително-монтажните работи по уличното осветление, чиято стойност е над 1.2 млн. лв. Дейностите стартираха от ул. "Братя Миладинови“. В началото на втория мандат започна и разширяването на звено "Инспекторат“, който упражнява контрол при спазването на действащите наредби на територията на общината.
През изминалата година са съставени над 200 акта на нарушители, голяма част от които са свързани с неспазването на разпоредбите за изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци.
Успоредно с това, звеното продължи премахването на стари и неизползваеми автомобили. Броят им за 2022 година е над 350. През 2022 година Община Враца продължи провеждането както на традиционни събития, така и на нови такива. Всеки месец е имало културни събития, които популяризират града ни.
01.03.2023, 11:16 часа
788 1
Коментари

Бако

01.03.2023, 12:06 часа
Свършеното: 1. Свършване в Гарванска 2. Свършване в Ивета 3. Свършване в Ина 4. Свършване в Христинка Рангелова 5. Свършване в Петра; окончателно свършване в Мария Попова.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha