Събуждането на варицела вируса увеличава с 80% риска за инсулт

Събуждането на варицела вируса увеличава с 80% риска за инсулт Дребната шарка варицела е неприятно заболяване, но по-лошото е, че вирусът, който я причинява, остава да живее в телата на всички боледували. Това са над 95 процента от хората. След прекарването на шарката в детството вирусът преминава в латентно (пасивно) състояние в нервната система. Може да се сравни с дълбоко заспиване. При около една трета обаче същият уж неактивен патоген ще се активира отново след години и ще причини херпес зостер. За болезнения продължителен обрив по хода на нерв, който подобното на шарка заболяване предизвиква, са чували повечето хора.
Медицинската истината е, че това е само върхът на айсберга от усложнения, които могат да възникнат дори без видими кожни симптоми. Сред най-тежките е инсултът, по-специално исхемичният инсулт, който възниква, когато кръвоснабдяването на мозъка е ограничено от стесняване на артериите или блокирано от съсирек.
Хората с херпес зостер имат приблизително 80 процента по-висок риск от инсулт в сравнение с тези без заболяването.
Рискът остава повишен до 1 г. след изчезване на обрива. Лошите новини не свършват с този факт. Вероятността за мозъчен удар е почти удвоена при болните, на които вирусът причини обрив по лицето, и утроен при заболелите по-млади хора на възраст под 40 години .
Механизмът зад този дългосрочен риск от инсулт не е ясен. Някои изследователи предполагат, че причината може да е директна инфекция на артериите в резултат на заболяването. Но някои характеристики на херпес зостер инфекциите предполагат, че това не е пълната картина.  Друга хипотеза е, че хроничното възпаление  се разпространява отвъд първоначалното място на инфекцията, което може да продължи седмици до месеци, след като вирусът вече не се открива и вероятно отново е в латентно състояние.
Ново изследване на невровирусолози, публикувано в американския журнал по инфекциозни болести, излиза с трета версия, която изглежда убедителна. Според изследователите от Колорадския университет повторното активиране на варицела вируса задейства образуването на клетъчни торбички (екзозоми) с протеини, които допринасят за съсирването на кръвта и възпалението на съдовете в близост до засегната област. Увеличаването на тези протеини може да доведе до повишен риск от инсулт.
05.03.2023, 10:44 часа
304 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha