В Кипър започват масови проверки за безопасни условия на труд в строителството

В Кипър започват масови проверки за безопасни условия на труд в строителството В Кипър започват масови проверки за безопасни условия на труд в строителството, които ще продължат четири месеца, съобщиха от социалното министерство в Никозия.
Този отрасъл, в който са заети много българи, се смята за най-опасният за работа в страната и в него са най-високите глоби, наложени в Кипър за нарушения.
Специалните целенасочени проверки на строителни обекти ще се проведат през март, юли, август и септември, уточниха от Инспекцията по труда.
Целта на кампанията е не само да се установи спазването на законовите разпоредби за безопасни условия на труд, но и да се насърчи прилагането на превантивни мерки за намаляване на инцидентите с работници.
В Кипър строителството е секторът с много висок риск от аварии и най-много тежки трудови злополуки в сравнение с останалите икономически дейности, подчертаха от инспекцията по труда.
В отрасъла са регистрирани 40% от всички инциденти на работното място, причинили смърт, като по този показател строителството е на първо място в кипърската икономика, показа проучване, проведено от социалното министерство и Европейския университет в Кипър за периода 1999 – 2020 г.
С рекордната за инспекциите в страната глоба от 38 000 евро е санкционирана строителна компания през 2021 г., се посочва в последния годишен отчет на социалното министерство.
С общо 70 000 евро бяха глобени четири фирми в отрасъла в Пафос, Лимасол и Никозия заради опасни условия на работа, довели до смърт и сериозно нараняване на работници, само за последните три месеца на миналата година.
05.03.2023, 15:47 часа
295 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha