След забраната Турция да изнася зеленчук: И доматите стават лукс

След забраната Турция да изнася зеленчук: И доматите стават лукс Държавата иска още по-нови мерки срещу високите цени по щандовете. Обмисля се да бъде въведен уведомителен режим на всички търговци, които слагат над 25% надценка на стоките си. Новината обяви в ефира на Нова министърът на икономиката Никола Стоянов. Комисията за защита на конкуренцията също засилва проверките. В същото време търговците предупреждават за нов ценови шок - този път при доматите.
Засега от веригите отказват да коментират идеята на икономическото министерство за обявяването на надценката с мотив, че първо трябва да я обсъдят помежду си. Именно към тях са насочени и действията на КЗК. Те ще разширят обхвата на проверки за нелоялни търговски практики при доставката на хранителни продукти. А след млечните, втората група продукти, които скочиха най-много, са зеленчуците. Турция реши да спре износа на домати до средата на април и това веднага се усеща с покачването на цената им за килограм по пазарите.
Новите проверки на Комисията за защита на конкуренцията ще са за това дали има такси и търговски условия, които ощетяват доставчиците. Още миналата седмица стана ясно, че някои вериги искат такси за включване в брошури или за по-предно място на щанда. За да се овладеят цените, икономическото министерство предлага всеки търговец, който иска да печели с по-висока надценка да уведомява Комисията за защита на потребителите.
„Когато най-накрая търговецът слага до 20 или 25% надценка, това да става без някакви задължения за него, ако иска по-висока отново няма проблем, разбира се. Тогава ще трябва да информира КЗП. Искаме да регламентираме това, тъй като това е една предпоставка за нелоялна търговска практика. За момента мислим над 25%”, заяви Никола Стоянов, министър на икономиката.
Причината е, че сега проверките показват на места двойно увеличение на продуктите. В същото време млечните продукти родно производство, които чупят рекорди по увеличение, са по-евтини в чужбина.
„Държави конкретни Белгия и т.н. Има такива случаи, където българско сирене там се продава по-евтино, отколкото тук. Виждаме, че нещо не е наред. Вече имаме основания. Енергийните цени, транспорта, логистика, всичко пада. Защо не падат цените?”, попита ресорният министър.
В същото време потребителите трябва да се готвят за още един ценови шок- при доматите. Заради земетресението в Турция и инфлацията, южната ни съседка спря износа на домати до 15 април. Миналата година сме внесли общо 75 000 тона, като 46 000 тона от тях са именно от Турция. Пазарът веднага реагира.
08.03.2023, 09:23 часа
400 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha