Ентусиасти възстановяват стари пътеки във Врачанския Балкан, за да развиват туризма

Ентусиасти възстановяват стари пътеки във Врачанския Балкан, за да развиват туризма Ентусиасти от Искърското дефиле са се заели да възстановяват стари планински пътеки във Врачанския Балкан и да развиват туризма в района. Пламен Кръстев от с. Оплетня разказа, че заедно с Полина Аврамова от началото на годината вече са разчистили и облагородили една забравена пътека, която навремето е била най-краткият път до Враца.
„Това е стара пътека, има легенди за нея. На места я разширихме и поставихме горски маси и пейки. Като тръгне човек, може да се наслади на уникални гледки“, сподели Пламен.
Маршрутът започва от каптажа на селото и върви в посока на махала "Русинов дел", с. Миланово. След преминаване на най-високия връх Бегличка могила с височина 1480 м туристите могат да се върнат отново в село Оплетня през заслон „Краси“, или да продължат към хижа „Пършевица“ и Враца. 
Въпреки по-голямата денивелация на места, пътеката е достъпна за всички, категоричен е Пламен Кръстев. Предстои на мястото да се поставят маркировка и табели, а всичко се прави с лични средства на двамата и доброволен труд.  
Освен тази пътека, Пламен Кръстев и Полина Аврамова имат разработени и други маршрути, които тепърва ще показват.
„Селото ни е близо до София и е удобно място за разходка за един уикенд, разказва той. Имаме и къс маршрут, който се минава за не повече от четири часа и тръгва от началото на долината. Има поставени вече пейки, маси, габиони, горска тоалетна. Тъй като има и подходящ навес, смятаме да организираме на мястото и горски фестивали на различна тематика“, разказа Кръстев.
Намерението е първият фестивал да е фолклорен и да се проведе още това лято, около 10 юни, когато е събора на с. Оплетня. Работи се вече и по второто събитие – рок-фестивал.
„Разговаряме с рок-групи и ако се отзоват - ще направим и него“, обясни Пламен Кръстев. В района са разработили и терен за палатков лагер, където съвместно с Природен парк „Врачански Балкан“ да провеждат екологични обучения за деца./БТА
20.03.2023, 09:33 часа
1238 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha