Община Георги Дамяново осигурява "Грижа в дома" на нуждаещи се

Община Георги Дамяново осигурява "Грижа в дома" на нуждаещи се Община Георги Дамяново спечели проект „Грижа в дома в Община Георги Дамяново” по програма Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.
На 21 март бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ, като дейностите по проекта са за период от 12 месеца и стартират от 21 април.
Стойност на проекта, изцяло с Европейско финансиране, е в размер на 192 314,15 лева безвъзмездна финансова помощ. Срокът на изпълнение на проекта е 12 месеца.
Целта на проекта е да осигури подкрепа в домашна среда лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа и разширяване възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравни – социални услуги в домашна среда. Осигуряване на индивидуална и достъпна домашна грижа и психологическа подкрепа на уязвимите лица, живеещи в общината.
Услугата „Грижа в дома” ще обхваща нуждаещите се лица – възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания в селата от общината. По проекта ще бъдат обхванати 35  потребители.
За предоставящ пряко услугите екип по „Грижи в дома” ще бъдат наети на трудови договори общо 15 човека със заетост на четири и осем часов работен ден. Длъжностите по проекта са: домашни помощници, диспечер, медицинско лице, шофьор, психолог, социален работник, здравен специалист
Проектът обхваща четири направления/дейности:
1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.
2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).
3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации специалисти при необходимост.
4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.
На всеки потребител ще бъдат предоставени почасови мобилни интегрирани здравно – социални услуги по домовете и психологическа подкрепа в рамките на до 2 часа дневно.
За ползване на услугите по проекта потребителите няма да заплащат месечна такса.
23.03.2023, 12:45 часа
436 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha