По 100 000 лева на месец печелели жандармерист и още петима от “тютюневата банда”

По 100 000 лева на месец печелели жандармерист и още петима от “тютюневата банда” Четири години след мащабната полицейска акция срещу организирана престъпна група, преработвала и продавала нелегално тютюн в цялата страна, 6-има от 10-имата обвиняеми получиха условни присъди.
Делото бе прехвърлено от закрития Специализиран наказателен съд на Софийския градски. Сред участниците в групата е и вече бившият служител на Дирекция “Жандармерия” към ГД “Национална полиция” Даниел Кьосев от Симитли. Другите в схемата са от Твърдица, Шивачево, Симитли и сатовчанските села Слащен и Абланица. Всички бяха арестувани на 11 юни 2019 година, а служителят на МВР - 4 дни по-късно.
Шестима са признали вината си и са сключили споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Кьосев се призна за виновен по три обвинения. Едното е за участие в организирана престъпна група. Другото - за това, че на 15 юни 2019 година на автомагистрала “Тракия” до прохода Траянови врата превозвал в лек автомобил “Волво” тютюн за пушене в чували с тегло 266.7 кг и на стойност 66 675 лв., от които акциз - 40 538 лв. Третото - че държал в апартамента си в Симитли без разрешително 50 патрона, калибър 9 х 18 мм, предназначени за стрелба с огнестрелни оръжия.
Кьосев се съгласи на присъда от 1 година и 10 месеца условно с изпитателен срок от 3.5 години. Той е започнал работа в Жандармерията през 2015 година. Баща му Васил Кьосев също е бивш служител там, работел в сектора, който отговаря за охраната на сградите на президентството и парламента.
Останалите 5-има също са с условни присъди - от 1 г. и 6 месеца до 1 г. и 10 месеца.
“Тютюневата банда, която се занимавала с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн без надлежно разрешително и без да плаща дължимия акциз, е действала от януари 2017 година Схемата била замислена от Еркан Л. от с. Абланица, твърди прокуратурата. Той е сред тримата, чиито дела не са приключили. Създадени били три бази за преработка на тютюн в производствени и складови помещения в с. Черна вода, Русенско, в Сливен и в сграда за варене на ракия в местността Чифлика край Симитли.
Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. В нелегалните цехове имало машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества, достигащи 1000-1500 кг. седмично.
Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока.
25.03.2023, 15:45 часа
757 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha