Мицотакис: ЕС да инвестира в разширяване на стоманената ограда по границата с Турция

Мицотакис: ЕС да инвестира в разширяване на стоманената ограда по границата с Турция Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз "сериозно да обмисли" предоставянето на финансова помощ за разширяване на антимигрантската стоманена ограда по границата с Турция.
"Мисля, че е крайно време ЕС да обмисли сериозно предоставянето на европейски средства за този вид проекти", заяви ръководителят на правителството пред АФП в рамките на посещение, на което беше обявен проектът във Ферес в Североизточна Гърция.
"В края на краищата, ние допринасяме за европейската сигурност и също така допринасяме за по-интегрирана и ефективна европейска политика в областта на предоставянето на убежище".
Атина реши да разшири с 35 км. петметровата стоманена ограда, която минава по протежение на река Еврос, маркираща границата с Турция.
В момента оградата е дълга 37,5 км и Атина има за цел да извърши удължаването в рамките на една година, като до 2026 г. добави общо 100 км.
Мицотакис настоява, че дори и без средства от ЕС проектът, оценен на 100 млн. евро ще продължи.
"Това, което виждате тук, е препятствие, което гръцкото правителство е изградило, за да защити границите не просто на една страна, но които се оказват и външни граници на Европейския съюз", каза той.
"Винаги съм бил твърдо убеден, че не можем да постигнем ново споразумение за миграцията и убежището, ако не защитим външните си граници. И това, което правим тук, според мен е значителен принос към тази цел. Това, което виждате тук, е финансирано изключително от гръцкия бюджет, от гръцките данъкоплатци".
Дебатът за финансирането на подобни огради се възобнови по време на срещата на върха на ЕС през февруари.
Няколко държави, включително Австрия и Гърция, призоваха за финансиране от ЕС за укрепване на оградите по външните граници на блока, за да се намали потокът от лица, търсещи убежище.
Но през януари Европейската комисия настоя, че в бюджета на ЕС няма средства за това.
"Ако трябва да харчим пари за стени или огради, няма да има пари за други неща", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
01.04.2023, 12:28 часа
404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha