ВАС постанови глоба от над 300 хил. лв. за "Кауфланд"

ВАС постанови глоба от над 300 хил. лв. за "Кауфланд" Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е установен недобросъвестен модел на поведение от страна на търговската верига "Кауфланд", който води до нарушение на Закона за защита на конкуренцията и до вреда за потребителите
Решението на антимонополното ведомство е от 2020 г. С него тя установява, че веригата злоупотребява с по-силна позиция при договаряне. Санкцията за това бе 343 417 лв.
В случая "Кауфланд" е преустановила продажбата на немалка част от асортимента на един доставчик с цел да му наложи определени търговски условия, които са неизгодни за него, се посочва в съобщението на съда. По този начин за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили негативни имуществени последици.
Чрез постоянно изискваните от страна на "Кауфланд" намаления на доставните цени на предлагания от доставчика асортимент (чрез различни бонуси, рабати и отстъпки), както и чрез блокирането на голяма част от този асортимент доставчикът е бил поставен във финансова зависимост от търговската верига поради генерираната в съответния период загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се използва от "Кауфланд" за максимизиране на печалбата му за сметка на финансовата загуба за доставчика, постановява съдът.
Той заключава, че в този случай възможността за увреждане на интересите на потребителите е непосредствено свързана с недобросъвестните практики на веригата, като с постигнатото намаление на доставните цени се обезпечава единствено печалбата й, без това да води до намаление на крайната продажна цена на стоките.
Преди година Административният съд - София-област, отменя решението на комисията, като постановява, че няма нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Впоследствие тричленен състав на Върховния административен съд отхвърля жалбата на веригата.
Съдът обосновано е приел, че поведението на търговеца представлява недобросъвестен модел на поведение, който няма икономическа обосновка и чрез който се цели постигане на по-ниска доставна цена на продуктите. Чрез този модел на поведение икономическата изгода е оставала изцяло за търговската верига и не се пренасяла върху потребителите чрез съответно намаление в продажните цени. Това е довело не само до свиване на предлаганите продукти на конкретния доставчик, но и до намаляване на разнообразието от предлагани стоки, което само по себе си съставлява както реална, така и потенциална вреда за потребителите, решава върховният съд. Решението е окончателно.
06.04.2023, 12:51 часа
3993 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha