Киев: Меркел бе против членството ни в НАТО през 2008-а, за да не провокира Русия

Киев: Меркел бе против членството ни в НАТО през 2008-а, за да не провокира Русия "Западът отдавна живее в догмата да не провокира Русия. Това стана осезаема реалност през 2008 година, по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ. Имаше много реална възможност Украйна и Грузия да станат нови членове. Американците бяха "за", както и повечето европейци. Германският канцлер Ангела Меркел беше тази, която се противопостави и убеди останалите." Това казва военният министър на Украйна Олексей Резников в интервю за испанския вестник La Razon. Той припомня и последващите стъпки на Русия. " След това дойде нахлуването и окупацията на някои региони на Грузия. После щяха да дойдат отравянията в Солсбъри, експлозиите в Чехия и България, окупацията на Крим през 2014 година, Луганск и Донецк...", допълва министърът.
Смята, че  ядрената заплаха на Москва е блъф, защото. последното изпитание на ядрено оръжие е било извършено в Казахстан през 1998 година, а днес не се знае какво е състоянието на този атомен арсенал.
Резников не казва колко души е загубила Украйна от началото на войната, но твърди, че се по-малко от жертвите на февруарското земетресение в Турция. 
"Разбира се, че имаме жертви, защото сме във война. Но те са критично по-малко от руските. Не мога да ви дам цифра, но мога да ви уверя, че общият брой е по-малък от броя на смъртните случаи поради земетресението в Турция", каза той. Подчертава, че основната задача на украинското военно командване е да спасява живота на войниците, докато Русия използвала своите "като пушечно месо". "Това е тактика на месомелачка. Не им пука. Само в Бахмут всеки ден Русия губи 500 души убити и ранени. Това е един батальон на ден - членове на групата Вагнер, наемници и бивши престъпници. Това е варварство", каза министърът.
Военнополитическото ръководство на Украйна обяви публично позицията си преди време, че точният брой на загубите ще бъде разкрит едва след войната. Въпреки това от време на време се изнасят обобщени данни.
Така през декември Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на Офиса на Президента, каза, че Украйна е загубила около 13 000 войници убити от 24 февруари до края на ноември.
При неотдавнашното изтичане на документи от Пентагона стана известно, че американското разузнаване оценява безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна на 16-17.5 хиляди души.
16.04.2023, 14:59 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha