Ученици събират средства за модерен комплекс за извънкласна дейност в Чипровци

Ученици събират средства за модерен комплекс за извънкласна дейност в Чипровци С видеообръщение в социалните мрежи учениците от най-старото българско училище - ОУ "Петър Парчевич" Чипровци, призоваха за подкрепа, необходима им, за да сбъднат една своя мечтата - да имат обновен комплекс за извънкласни дейности.
Идеята идва от самите деца, които смятат, че сградата, създадена за тази цел преди много години, но неизползваема вече две десетилетия, може да бъде ремонтирана и отново да се превърне в приятно място за обучение с фокус към чипровския килим. На Велика събота провеждат благотворителен концерт и базар. Събраните 5000 лева не са достатъчни, но дават надежда, че идеята може да се превърне в реалност, обясни петокласникът Самуил Петков.
"Една от идеите ни беше да пресъздаваме чипровски мотиви на таблет и да се създават нови мотиви, което ще е уникално според мен. Може да се създават нови багрила от природни материали, да могат да се снимат видеа, да каним различни хора и да им разказваме за историята на Чипровци, на сградата, на училището и чипровските килими. Може да правим тържества, да играем театрални пиеси, да гледаме кино - много неща могат да се правят. Технологиите са много напреднали и искаме да има нови неща, с които да сбъднем това, което искаме... Благотворителният концерт беше в събота, правихме базар, правихме представление, беше много хубаво. Според мен ще успеем..."
Идеята за обновяването на Комплекса за извънкласни занимания е част от програмата за честването на 400 години просветно дело в Чипровци, обясни директорът на основно училище "Петър Парчевич" Лена Георгиева. По думите ѝ, първата крачка ще бъде направена с помощта на общината, която ще финансира ремонта на покрива на сградата:
"Много се е говорило, че през 1624 година за първи път епископ Илия Маринов споменава, че в Чипровци към католическата църква е организирано училище и то се смята за първото светско училище в България. Затова ние наред с други инициативи, които ще се реализират през втората половина на 2023 година и първата половина на 2024 година, решихме да започнем с възкресяването на една сграда, която е построена с труда на чипровчани, с труда на учители, ученици и родители през 80-те години, със средства на няколко предприятия, които са работили по това  време. Тя активно се е използвала някъде до 2000 година. За съжаление другият проблем, който съществува в малките градчета като нашето, е намалението на учениците  и поради това, че учениците намаляват някак си извънкласната дейност се е свила в самото училище. Но ето сега ние решихме, че е важно те да имат един свой център, да не се чудим в коя стая да се занимават, да местим чинове, маси, а да имат няколко стаи, в които да реализират своите умения - едното да бъде театралният салон, салон за кино, който може да бъде възроден. В другата зала да има има станове, където те самите да се учат, да показват на гостуващи ученици..."
Учениците и техните учители обмислят бъдещи прояви за набиране на средства. А всеки, който смята, че идеята им си заслужава, може да ги подкрепи, с превод по сметката на училищното настоятелство: IBAN BG10 STSA 93000023113070, със строителни материали или доброволен труд. /БНР
20.04.2023, 14:47 часа
916 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha