Нови боеве в Судан въпреки примирието

Нови боеве в Судан въпреки примирието

Въпреки официалното удължаване на примирието, днес отново избухнаха ожесточени боеве между армията на Судан и паравоенни формирования, след като ООН предупреди, че хуманитарната ситуация е достигнала "критична точка".
Повече от 500 души бяха убити, откакто на 15 април избухнаха сраженията между фактическия лидер на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, който ръководи редовната армия, и бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва мощните паравоенни сили за бързо реагиране.
Оттогава милиони суданци около столицата се крият в домовете си с намаляващи количества храна, вода и електричество, тъй като военните самолети, извършващи бомбардировки, са подложени на силен обстрел от зенитни оръдия.
"Военни самолети летят над южен Хартум и зенитни оръдия стрелят по него", казва един от жителите, докато друг свидетел казва пред АФП, че също чува "силна стрелба" в района.
Бурхан и Дагло се договориха многократно за примирия, които не бяха спазвани и всяка от страните многократно обвиняваше другата за честите нарушения. Последното примирие беше удължено в неделя със 72 часа.

01.05.2023, 16:09 часа
393 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha