Разнопосочни политически реакции за Мария Габриел: Добра визитка, но напомня Плевнелиев

Разнопосочни политически реакции за Мария Габриел: Добра визитка, но напомня Плевнелиев Днешният парламентарен ден в 49-ото Народно събрание започна с официалното обявяване от трибуната на името на Мария Габриел, която е номинацията на ГЕРБ-СДС за кандидат-премииер. Това бе направено от лидерът на партията Бойко Борисов. Не закъсняха и политическите коментари за номинацията. 
"Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор". Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев и допълни: "Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС".
Придържам се към позицията на президентската институция, че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти преди началото на дискусионния форум „Демографската криза – причини, фактори, динамика“, организиран от Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ).
Йотова обясни, че ще коментира, когато види Мария Габриел и целия състав на кабинет, който ще предложи първата политическа сила.
Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него, коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). "Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт", подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер. 
Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. "Именно поради сериозната история, която ГЕРБ носи със себе си", коментира депутатът и обърна внимание, че от разговорите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат сериозни различия по управленската и законодателната програма. По думите му различията са в това кой има доверието на хората да управлява държавата. "ПП-ДБ нееднократно завиха, че това не е ГЕРБ", изтъкна депутатът.
Той уточни, че до голяма степен личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. Въпросът е принципен, пред нашите избиратели сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея, отбеляза Даниел Лорер.
На въпрос дали не биха се възползвали от възможността да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „Габриел", представителят на ПП-ДБ посочи, че това би станало, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър заради експертизата му, а не заради това, че е съпредседател на „Продължаваме промяната“. С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни разговори с тях, за да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат, допълни Лорер. И припомни, че имат възможността през Народното събрание да упражняват контрол.
Според Даниел Лорер не е добре да има нови предсрочни парламентарни избори. 
"Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава, тъй като още ИТН не е получила покана за разговор. Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети”, това заяви Станислав Балабанов от ИТН по повод номинацията ѝ за премиер от страна на ГЕРБ-СДС. 
“Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите”, каза още Балабанов. “Ако първия мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи”, поясни още Балабанов.
"Забелязваме, като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел не се издига, за да може да спечели подкрепа", коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Защото, обясни той, Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата, поради ред причини, до голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев. 
"Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва той. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа", коментира лидерът на „Възраждане“. 
За пореден път Костадинов заяви, че на „Възраждане“ им трябва цялата власт, а не да предлагат свой министър в друг кабинет, за да могат да влияят при определяне политиката на страната. Ние не искаме България да продължава да бъде парцелирана. Първото подобно нещо се случи по време на тройната коалиция, когато беше въведен моделът  3-5-8, имахме същото нещо при предишното управление на Кирил Петков, когато държавата беше разпределена на четири пропорции, изтъкна политикът.
"Възраждане" са готови да поемат цялата отговорност за управлението на държавата, подчерта за пореден път Костадин Костадинов.
10.05.2023, 12:36 часа
976 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha