„Къща на камъка“ зарадва врачанско село с бюст-паметник на местен военен герой /снимки/

„Къща на камъка“ зарадва врачанско село с бюст-паметник на местен военен герой /снимки/ Врачанските каменоделци Борис и Васил Цекови, собственици на „Къща на камъка“ край Бели извор, отново зарадваха жителите на областта, научи агенция BulNews. Този път те направиха паметник на военен герой и го поставиха в центъра на родното му село Люти брод.
Ген. полк. проф. Иван Кинов е военен и политически деец, участвал в двете Балкански войни, Първата и Втората световна война, служил е в Съветската и Българската армия. След промените през 1944 г. е началник на Генералния щаб, бил е начело на Военна академия „Г. С. Раковски“ и първи професор там, заместник-министър и първи заместник-министър на отбраната и посланик в Румъния. Награден е с множество отличия за заслуги.
По повод 130-годишнината от рождението на ген. Кинов, жителите на родното му село Люти брод решили да покажат своята почит към него. Преди време в центъра на населеното място имало паметник от бронз на героя, но бил откраднат. По тази причина бил учреден инициативен комитет, който събрал средства за нов. 
След като сумата била налице, хората решили да се доверят на ненадминатия лидер в художествената обработка на всички видове скални материали – „Къща на камъка“. И не сбъркали. Двамата братя скулптори разполагат с единствения на Балканите робот, който извайва фигурите с изключителна прецизност. След това, за да „оживее“ образът, майсторите извършили довършителни работи на ръка.
Бюстът е висок 1.50 м. Изработен е от врачански камък, а работата отнела на Цекови около 3 месеца. 
Така на 13 май, когато в селото бе отбелязана годишнината от рождението на героя, неговите наследници поставиха венци и цветя пред чисто новия му паметник. Той бе официално открит от дъщерята на генерала Лидия Кинова. На тържественото събитие присъстваха висши военни, представители на местната власт в региона, както и множество граждани. Прочетен бе поздравителен адрес от президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, както и от министъра на отбраната, на вътрешните работи, началника на Военна академия и др. 
Всички присъстващи останаха очаровани от майсторството, с което е изработен паметникът на героя.     
 
18.05.2023, 08:50 часа
3302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha