Неда Украден ще весели турлаците на събора в село Чупрене

Неда Украден ще весели турлаците на събора в село Чупрене Над 1400 самодейци от цялата страна ще се изявят в трите фестивални дни на един от най-големите събори в Северна България - Турлашкия в Чупрене.
17-ото му издание ще започне на 9 юни под оригиналното мото „Када кум прасе и ти вречу“, съобщи секретарят на читалище "Христо Ботев" в Чупрене Венеция Рангеловска. Девизът е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже. В метафоричен смисъл означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш.
Самодейците са представители на 80 читалищни колектива от цяла България, както се очакват и танцови състави от Княжевац, Сърбия. Общо 80 търговци, от които 70 занаятчии, ще разположат своите шатри по централната улица на Чупрене. Отново всички гости ще могат да опитат традиционните турлашки гозби и да се запознаят с бита на турлаците в обогатената музейна сбирка.
Впечатляваща е и листата на гост-изпълнители. На събора в петък вечер ще пее Славка Калчева и ще свири Етрополската духова музика, а в събота от 20.30 е концертът на Райна, а от 21.30 на примата Неда Украден.
07.06.2023, 15:21 часа
1064 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha