Адвокат иска ВСС да се саморазпусне заради процедурата за махане на Гешев

Адвокат иска ВСС да се саморазпусне заради процедурата за махане на Гешев Адвокат Росен Димитров, който е от Пловдивската адвокатска колегия, изпрати сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу кадровия орган. 
Причината е начина, по който се провежда процедурата за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Адвокат Димитров я определя като "трибунал при липса на процесуални правила" и посочва девет причини, поради които вносителите на предложението трябва да се отведат от нея, а съветът да се саморазпусне. 
Той уточнява, че със сигнала засяга "принципни въпроси, в следствие проведеното публично заседание", което той определя и като "линч", независимо от личността на ''подсъдимия''.
"Тези въпроси са относно върховенството на закона, гарантирането на правото на защита, свободата на изразяване на мнение, правото на справедлив съдебен процес, правото на зачитане на личния и семейния живот, забраната за злоупотреба с права", пише още адвокат Димитров.
Според него заради липсата на правила, определял процеса срещу главния прокурор като ''трибунал ad hoc''. Редът се определял не от закона, а от свободната воля на мнозинството във ВСС.
Това означавало, че правилата, по които се разглеждало "най-значимото към момента ''дело'' в страната, се определят ''в движение'', без предварителна процедура, а според "волята на мнозинството, играещо роля на по-силния."
Затова адв. Димитров нарича процеса като своеобразен ''инквизиционен процес'.
Друго негово възражение е срещу "необоснованост в предложението за прекратяване на правомощия и отказ от предоставяне на мотиви за оттеглянето му". (Вероятно става дума за първото предложение, което беше внесено от шестима от кадровиците и после оттеглено. То беше свързано с изреалския експерт, посетил мястото на атентата срещу Гешев - б.р.) 
Според него искането било неоснователно, което показвало "тенденциозност, лично отношение, предубеденост", които пък били "несъвместими с морала и етиката на магистратите", каквито са вносителите. Това било и "второ основание за прекратяване на процедурата, за отвод на всеки един от вносителите на сигнала и за саморазпускането на този състав на ВСС като колективен орган, допуснал до разглеждане по същество на искането", пише юристът.
11.06.2023, 14:15 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha