Правосъдие! Директорка на социални домове в Ломско връща на общината присвоени от нея близо 200 хил. лв.

Правосъдие! Директорка на социални домове в Ломско връща на общината присвоени от нея близо 200 хил. лв. Окръжен съд  - Монтана осъди бившият директор на два социални дома в село Добридол, Ломско, да заплати на Община Лом 195 509 лева – присвоени парични средства и вреди, нанесени за времето, през което е ръководела социалните заведения.  
След извършен вътрешен одит на Дом за възрастни хора с деменция и Дом за стари хора – село Добридол, за периода 2013-2017 г.  Общинската администрация в Лом е констатирала редица нарушения на действащо законодателство и трудовата дисциплина. Поради тази причина Наталия Д. П. е била уволнена, а материалите от проверката са изпратени на прокуратура и е образувано досъдебно производство.  
През 2019 г. срещу директорката е било образувано наказателно дело за престъпление по служба, присвояване на значителни суми от бюджета на домовете чрез използване на фалшиви документи и неполагане на грижи за повереното й имущество.  
Община Лом е поискала от съда да осъди жената да заплати на местната управа причинените от нея вреди, изчислени на 202 909 лева. Гражданското дело на Община Лом е било спряно до приключването на започналото вече наказателното дело срещу бившата директорка.
През юни 2022 г. Окръжен съд Монтана призна подсъдимата Наталия Д. П. - с висше образование, неосъждана, с постоянен адрес в град Хаген, Германия, за виновна в присвояване на значителни парични суми чрез използване на неистински документи за фиктивни доставки на стоки и услуги в домовете и неполагане на грижи за повереното й имущество като е одобрила нерегламентирани пътувания със служебни автомобили за лични нужди по различни направления – общо 22 932 км, и я наказа с 3 години „Лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок. Съдът оправда подсъдимата по обвиненията в престъпление по служба - издаване на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил.
След възобновяването на гражданското дело и след като се запозна с всички документи по него, сред които и влязлата в сила присъда  на наказателния съд, и изслуша защитата и вещите лица, Окръжен съд – Монтана прие, че Наталия Д. П. е извършила посочените в наказателната присъда престъпления и е причинила на Община Лом значителни имуществени вреди. Съдът я осъди да заплати на администрацията в крайдунавския град 189 523 лева – причинени от нея вреди от присвоени чрез фалшиви фактури парични средства и 5986 лева – вреди в резултат на бездействие – неполагане на достатъчно грижи за ръководене и стопанисване на повереното й имущество. Съдът отхвърли исковата претенция на Община Лом над сумата над 195 509 лева до пълния размер от 202 909 лева като неоснователна.
Бившата директорка трябва да заплати на Община Лом и 3825,60 лева разноски по делото.
Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок. 
19.06.2023, 11:09 часа
2682 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha