С плакети и благодарствени писма Берковица изпрати военните, помагали след наводнението

С плакети и благодарствени писма Берковица изпрати военните, помагали след наводнението Военнослужещите от сухопътните войски на Българската армия изпълниха успешно мисията си да помогнат след наводнението в Берковица и се оттеглят от града. От общинската в Берковица управа днес им връчиха плакети и благодарствени писма от граждани, на които войниците са помогнали, съобщи БТА.
От общината припомниха за поройния дъжд, паднал на 12 юни, при който на места приливната вълна по улиците е достигнала два метра и за минути са се изсипали по 70 литра на квадратен метър.
Броени часове по-късно в града са пристигнали 100 военнослужещи от армията, които с багери, самосвали и друга техника са разчистили улици и речни корита, укрепили са диги по придошлата рака Раковска, като са пренесли на ръце хиляди чували, пълни с пясък. По този начин са ограничили риска от нова приливна вълна. Въпреки изключително тежките метеорологични условия с продължаващ дъжд, шест дни военнослужещите не са спрели да работят на открито. Те са почистили километри улици в Берковица, затрупани с кал и камъни, и са укрепили са критична инфраструктура.
„С поведението си и работата си в Берковица военнослужещите не само изпълниха своя конституционен дълг да помагат на населението при бедствия и аварии, а бяха лъчът надежда, който даде сили на местните хора да надмогнат страха и да продължат да се борят за по-бързо възстановяване“, заяви кметът на Берковица Димитранка Каменова. Тя благодари на държавната власт за оказаната помощ на общината по време на бедствието и за поетите ангажименти за подкрепа в следващите дни и месеци.
20.06.2023, 09:18 часа
373 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha