Политолог: Ще влезем в Шенген само ако няма съмнение, че службите ни не са пробити от руско влияние

Политолог: Ще влезем в Шенген само ако няма съмнение, че службите ни не са пробити от руско влияние България ще влезе в Шенген само ако няма никакво съмнение, че българските служби са пробити от руско влияние. Подписването на коалиционно споразумение в България, каквото се предлага в момента, е възможно, стига да се преодолее "неизживяната детска болест на демокрацията" за бягство от парламента - работата, вече като опитни политици, трябва да се върши вътре в парламента. Цялата демократична общност трябва да внимава какви хора предлага за поста на кмет на София, защото политиката е специфична дейност и непрофесионалистите допускат множество грешки, които се използват от противниците. Това каза доц. Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет.
След започването на пълномащабната война на Русия против Украйна се задълбочи хибридната война, която Руската федерация води против НАТО, Европейския съюз, включително и България, подчерта той.
Още след края на Студената война целият европейски политически елит страдаше от заблудата, че Русия ще бъде способна сама да се демократизира, стига по някакъв начин ЕС и САЩ да помогнат на този процес. Хвърлени бяха милиарди като помощи, включително и хранителни, за нормализация и осъществяване на преход към пазарна икономика и демокрация. Но вместо пазарна икономика на практика Русия създаде една олигархично-мафиотска система на власт. Олигархията е практически здрава връзка с политическия елит, каза още доц. Дойчев.
"За това тази пазарна икономика страда от недостатъка да е неефективна, защото огромни части от натрупаните средства отиват за корупция и износ на капитали".
Информацията, че вероятно България ще бъде приета в Шенген на два етапа, той коментира като каза, че тя вероятно е достоверна.
"Ние до сега технически действително бяхме изпълнили основните изисквания, за да бъдем членове на Шенгенската зона. Но фактически имаше проблеми с политическата криза. И по време на фактически президентското управление на Радев България, вместо да тръгне напред към решаване на проблемите, свързани с Шенген и еврозоната, тръгна назад. Позицията на България по конфликта в Украйна беше крайно нелицеприятна".
"Службите в България, които всъщност би следвало да пресичат и нелегалната емиграция, и безспорно свързаната с нея корупция, не си вършеха достатъчно работата. Присъединяването към Шенген не се изразява само в това да имаме някаква здрава ограда, която да спира вълните емигранти към Европа (а ние дори и това нямаме). Въпросът е комплексен. Смяната на управлението на Радев с вече редовно правителство даде надежда".
Шенген означава споделяне на тайни и отваряне на граничните компютърни системи за службите на съюзническите държави, съгласи се гостът. "Ако има и най-малкото съмнение, че нашите служби са пробити от руско влияние и въздействие, че има в тях руски агенти, които споделят информация не с когото трябва, това безспорно ще бъде, беше, е и ще бъде предупредителен знак. Сега надеждите са, че това правителство ще бъде трайно, че ще провежда такава евроатлатническа политика, която ще премахне всички съмнения за присъединяването ни към Шенген".
25.06.2023, 14:30 часа
308 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha